ГЕРБ предлага промени в Конституцията с цел създаване на орган по разследване на гл. прокурор

3828
ГЕРБ предлага промени в Конституцията с цел създаване на орган по разследване на гл. прокурор
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

ГЕРБ предлага промени в Конституцията с цел създаване на орган по разследване на гл. прокурор. Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на брифинг в централата на партията. 

"С решението по делото "Колеви" през 2002 и решението от 2009 Европейският съд по правата на човека е установил комплексен проблем с оглед липсата на гаранции в българската правна система за независимост на наказателното разследване срещу главния прокурор. Този проблем остана нерешен в продължение  на повече от 10 години", отчете още Радев.

Той заяви, че ГЕРБ са внесли законопроекти за промени в Закона за съдебната власт и НПК, които са били приети през февруари 2021 г. и е създадена на прокурор, компетентен по преписки и наказателни производства срещу главния прокурор. "През 2021 г. голяма част от тези разпоредби бяха обявени за противоконституционни. От мотивите на това решение следва извод, че дори и разследващият главният прокурор да е прокурор, макар и извън системата на прокуратурата, пак е налице противоконституционност. Очевидно е, че за да се преодолеят съществуващите пречки, не е възможен модел при сега действащата Конституция. Наложителни са конституционни промени, които при осигуряване на необходимото мнозинство, ще доведат до успешен край на дългия път, който бе извървян", каза още той.

Стана ясно, че ГЕРБ ще предложат промени в Конституцията за въвеждане на фигура или орган с тричленен състав, които ще са отговорни за разследването срещу главния прокурор със самостоятелен статут, гаранция за независимост и специфични изисквания и изборна процедура. "На разследващия или разследващите главния прокурор ще бъде дадена възможност да извършват самостоятелно разследване срещу главния прокурор, да го привличат към наказателна отговорност и да поддържат това обвинение пред всички съдени инстанции", заяви Емил Радев. 

ГЕРБ ще предложат и възможност за пряка конституционна жалба. "Тя ще даде възможност всеки гражданин да сезира Конституционния съд с индивидулана жалба. За целта в правомощията на Конституционния съд ще се добави, че се произнася по индивидулани конституционни жалби за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите. За да се преодолее потенциалният проблем с множеството жалби, които ще бъдат подадени,  би могла да се предвиди предварителна процедура за допустимост, при която жалбите да се преценяват от състав от не повече от трима съдии", каза Радев. 

Условието на ГЕРБ за конституционна реформа е наличието на взаимно уважение и доверие между политическите партии в Народното събрание.

ГЕРБ ще предложи и разделянето на ВСС на два съвета. "Висш съдебен съвет и Висш съвет на прокурорите. 

От партията обвиниха "Демократична България" и "Продължаваме промяната", че през последните години са иззели темата за съдебната реформа.

Още: Правосъдие, на което да разчитаме - докъде стигнахме? Говори Надежда Йорданова

Радомир Чолаков от ГЕРБ заяви, че през последната една година и половина видяхме, че тези партии и тези политически формации не могат да направят съдебна реформа.

"Те не разбират как функционира съдебната система, те очевидно не я познават от вътре. Не са хора, които са били в съдебната система, за да имат право да казват как трябва да работи. Оказа се, че това, което те си представят като съдебна реформа, е закриване на структури, разрушаване на институции, кадруване и в крайна сметка създаване на бухалки", каза Чолаков. 

Според него в последните седмици е било смешно и жалко да се наблюдават воплите на Кирил Петков и Асен Василев как единствената съдебна реформа в България Бойко Рашков да стане шеф на КПКОНПИ.

По думите му те са дискредитирали понятието съдебна реформа и са го омърсили. "Ние не можем да позволим това да продължава. Става дума за една от трите основни конституционни институции в България", каза още доскорошният депутат от ГЕРБ. Той изтъкна, че ГЕРБ е започнала съдебната реформа и тя никога не е спирала. 

Росен Желязков обърна внимание, че досега всички програми на ГЕРБ са били изключително детайлни и подробни с много ясно поставени цели.

"Такива са и в сферата на съдебната реформа. Понеже много се говори с термина реформа. Ние разбираме реформата като промяна за по-добро, а не за овладяване на съществуващото. Всъщност това ще е призмата, която ще подхождаме към всички политически предложения и проекти за промени в нормативната уредба. Какви са нашите констатации: те не са по-различни от това, което усеща обществото. Това е усещането за справедливост. Справедливостта е моралната правота, но в рамките на правовата държава моралната правота трябва да бъде облечена в акт на правораздавателен орган. Нашата цел е да създадем бърз и ефективен процес в гражданското, наказателното и административното производство", обясни Желязков. 

По думите му другата тема, по която от ГЕРБ трябва да работят, това е въпросът за усещането за корупция и оптимизирането на всички законови предпоставки за преодоляване на същото. "В момента ние се намираме наравно с Унгария и Румъния. Важното е, че в обществото има такова усещане. Затова трябва да оптимизираме уредбата, която е свързана с проявите на корупция при лицата, заемащи висши държавни длъжности", каза още той.

Желязков смята, че е  силно подценено, че от 2014 г. ГЕРБ е направила много за реформата в съдебната система, в това число и голяма конституционна промяна, която според тях трябва да бъде продължена. 

"Другото, за което ще работим това е законността. Много ясен законодателен процес, за да се преодолее една спонтанност в законодателния процес, непрозрачност и липса на предвидимост. Ще работим за много ясна нормативна регулация особено по брадясали въпроси, които са свързани с наказателното право. Това е бъде нов Наказателен кодекс. По отношение на административно-наказателното производство - нов закон. Неща, които трябва да създадат предпоставки за бързо и ефективно правосъдие при гарантиране на независимостта на съда и гарантиране на спазване на човешките права и презумпцията за невинност", заяви още Желязков. 

ГЕРБ има идея за нов принцип за ексклузитет на съдебния състав, което означава, че един съдебен състав в момента, в който му е разпределено наказателно съдопроизводство, той започва да го гледа от самото начало до неговия край без да гледа друго. Според тях така ще намелят отлаганията и значително ще бъде ускорено изготвяне на окончателния съдебен акт и мотивите към него. Специално внимание са обърнали на премахване на принципът на служебното начало. Според ГЕРБ е важно досъдебното производство да бъде ускорено. 

ГЕРБ иска още край на фигурата на вечния длъжник и обявяването на неплатежоспособност от физически лица, както и прецизиране на престъпните състави  за причиняване на смърт и телесни повреди при евентуална умисъл и да се предвиди отнемане на МПС при управление след употреба на алкохол и наркотични вещества.

Още: Прокуратурата търси свидетели на катастрофата, при която Семерджиев уби две жени

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика