ГЕРБ са сменили 40 хил. служители в държавната администрация, казва Ерменков

18689
ГЕРБ са сменили 40 хил. служители в държавната администрация, казва Ерменков
Снимка: БГНЕС

Натъкнахме се на факти и документи, които разкриват как при управлението на ГЕРБ е имало лавина от партийно кадруване в централната администрация и филиалите й, заяви на брифинг в НС председателят на временната парламентарна комисия за "калинките" (кадруването) Таско Ерменков, депутат от Коалиция за България, предаде БГНЕС. Пълното наименование на комисията, оглавявана от него е Временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и в други държавни структури и предприятия, извършено в периода август 2009 –март 2013 г.

Над 40 000 служители са сменени в централна администрация и териториалните й структури за тези четири години, за общините не става дума, обясни Ерменков. И то за всички нива - като се започне от регионалните структури и се свърши с ниво централна власт плюс второстепенните разпоредители, плюс комисиите, регулаторните органи МС и НС, уточни той.

Преди 5-6 дни депутатът от Атака Гален Монев е предал документи на Ерменков, които е намерил в служебния си апартамент, ползван преди него от депутата от ГЕРБ в 41-вото НС Павел Димитров. В тях може да се проследи механизма на партийното кадруване и да бъдат установени с факти порочните практики, в тях имало и доноси, подчерта Ерменков.

Тези документи ясно очертават йерархията на тотално партийно кадруване и неговия механизъм. В тях се четат документи, в които административният секретар на ПП ГЕРБ Цветомир Паунов изпраща писмо до областните ръководители на партията със следното съдържание: "Уважаеми колеги, трябва да получим на имейл предложения за ПОДХОДЯЩИ експерти от вашата област по приложените в справката позиции на областно ниво. Също така следва да изпратите предложения за ПОДХОДЯЩИ експерти, които да бъдат разгледани като потенциални кандидати за работа в изпълнителната власт". Поставя им се срок - първият е до 24 юли 2009 г., спомняте си кога бяха изборите през тази година, след това още два пъти същата справка е свеждана за изпълнение, но с нови позиции в нея с отметки "предложен", "има назначение", "изчаква", информира медиите Ерменков. И след това има актуална справка към 1-ви декември 2009 г., отново с добавени нови позиции със същите отметки. Тук става дума само за ръководни постове, подчерта депутатът от КБ.

След получаване на тези справки областните ръководители на ГЕРБ връщат попълнената справка с "подходящи" кандидати за работа в изпълнителната власт. Те са номинирани на партийно събрание, за което са водени и протоколи, продължи Ерменков. Вижда се и продължението на тази "процедура" - административният секретар праща имената на съответния министър. Той се отчита с трудов договор на всеки от подходящите експерти.

Ще се учудите от широкомащабните списъци с позиции, които е трябвало да бъдат заети: полиция, митници, пожарна, гранична полиция, ГДБОП, НАП, НОИ, ВиК, Сметна палата, Държавен резерв, Гражданска защита, РДНСК, ЕСО, АЕЕ, автомобилна администрация, одит на европейски средства, Агенция за инвестициите, разплащателна агенция и др. Стигнало се е до такива екзотични работни места като държавната лотария, а също и в театрите, операта, спорта… дори в администрацията на затвора, заяви Ерменков. Дори и съдебната власт не е пощадена - за окръжен прокурор също се номинират "подходящи кандидати". Справките са за над 70 позиции и то на ръководни постове, повтори той.

В мотивите за назначение на съответния кандидат в почти 100% от случаите е записана особено важната професионална характеристика, че той е член на ГЕРБ, че е учредител на ГЕРБ, че е лоялен и коректен човек - симпатизант на ГЕРБ, че кандидатът активно участва в партийния живот на районната организация и безплатно осигурява анимация по време на техни инициативи, каза Ерменков. И изрази учудване какви могат да бъдат тези анимации. Има и други опознавателни списъци, в които към имената с постовете е записано, например, "братовчед на министъра", "назначен от Калина Илиева" и др.

Има и ясно доказателство за това как едновременно получаваш спешно и в доста солидни размери финансиране-транш от Министерство на културата от 10 000 лв., усвояваш тези пари "за организация" на концерт, участваш в него, паралелно с това си шеф на филхармонията и накрая печелиш конкурса, разказа Ерменков. В комисията продължават да постъпват справки от министерства, ведомства и държавни институции, от които се вижда как стотици назначения са незаконосъобразни, подчерта председателят на комисията за "калинките".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика