ГЕРБ трябва да приеме валидно електронно гласуване, казва съветник на Бъчварова

1439
ГЕРБ трябва да приеме валидно електронно гласуване, казва съветник на Бъчварова
Снимка: Thinkstock

Законопроектите на ГЕРБ и Реформаторите за промяна на Изборния кодекс (ИК) ще бъдат обединени преди второ четене. Това твърди бившият председател на СДС Мартин Димитров.

Само преди две седмици на първо четене бяха гласувани двуцифрено количество промени на ИК. В законопроектите на управляващата коалиция обаче има две точки, по които са налице сериозни разминавания - как точно да се въведе електронното гласуване и каква да е преференцията за влизане в общинските съвети. По думите на Димитров основният съветник на вицепремиера на ГЕРБ Румяна Бъчварова по въпросите на електронното управление Божидар Божанов подкрепя варианта на Реформаторите за е-гласуване, пише в. "Сега". Тя е да се въведе електронното гласуване изцяло от 2018 година, докато ГЕРБ желае електронното гласуване да е експериментално и резултатите от този вот да не се зачитат.

Румен Петков: АБВ е "за" задължително гласуване, но не и да има санкции

АБВ е "за" задължителното гласуванекато необходима временна мярка. Въвеждането на санкции обаче, е много спорен момент. Недопустимо е ...

Божанов поясни, че законопроектът на РБ е за предпочитане, тъй като разчита на т.нар. "отворен код". Той позволява системата постоянно да се контролира отвън и да се надгражда съобразно развитието на новите технологии. "Няма вариант, при който някаква фирма дава на ЦИК затворено приложение и ние като експерти и като общество приемаме на доверие, че всичко ще е наред", коментира той. Според него с "отворения код" може непрекъснато да се правят проверки. Божанов допълни, че законопроектът на Блока дава по-добри гаранции за тайната и сигурността на вота.

Депутатите на БСП и ДПС пропуснаха дискусията за сигурността на електронния вот. Двете партии гласуваха против при първото четене в пленарната зала с мотив, че се нуждаят от повече информация за двата законопроекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика