ГЕРБ "забравиха" за дискусия за небостъргачите в София

3487
ГЕРБ "забравиха" за дискусия за небостъргачите в София
Снимка: Граждански отпор с/у строеж на 120-метрова сграда в Лозенец

Управляващото мнозинство в Народното събрание не уважи дискусия за промените в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, които се разглеждат в комисията по местно самоуправление в парламента. Така дискусията, проведена вчера (20 февруари) мина без нито един от вносителите от ГЕРБ.

За кратко дойде председателят на регионалната комисия и депутат от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. След като откри дебата и постоя двадесетина минути, той напусна и не се върна. А обсъжданията трябваше да засегнат ключови за столицата въпроси като развитието на високото строителство и опазването на зелените зони. Разочарованите участници се възмущаваха, че дискусията става чисто формална, но нямаше кой да ги чуе, съобщи в. "Сега" в днешния си брой.

Нова опасност за София - гъсто строителство, при това при учебния ядрен реактор на БАН

Никой не е наясно какво се случва с промените в Закона за устройството и застрояване на София. Иска се например да се заграби територия...

В отсъствието на вносителите дошлите около 40 гости - граждани и експерти, водиха разговора помежду си. От него не произлезе никакъв практически резултат, тъй като само депутати можеха да вземат предвид съображенията им и да ги внесат като предложения при второто четене на законопроекта.

Зам.-кметът на "Младост" Биляна Петрова отново настоя да отпадне текста, засягащ зоната за високо строителство без ограничения между "Младост" и "Дружба". Управляващите вече казаха, че има консенсус по това да се работи след приемането на промени в Общия устройствен план на града.

Ядосан гражданин настоя управляващите да спазват законите, които пишат, и обяви: "Блоковете на Цветан Цветанов и Йорданка Фандъкова трябва да имат 40% озеленяване. Ами нямат - 100 процента бетон са".

"В този закон общественият интерес по никакъв начин не е защитен. Единственото, което виждаме, е желанието на Столичната община да стимулира инвестициите във все по-високи сгради", констатира участничка в дискусията. "Не спасяваме положението на някой инвеститор, а създаваме ясни правила", отвърна раздразнено главният архитект на София Здравко Здравков.

Кметицата на "Младост" поиска три важни поправки в закона за небостъргачите

Ключови промени между първо и второ четене в Закона за устройство и застрояване на София внесе администрацията на столичния район "Млад...

Опасения

Според кметицата на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова част от сегашната защита за зелените площи в София пада и те всъщност ще могат да се застрояват по облекчена процедура.

В момента зелени площи се преотреждат само за пътна и комуникационна инфраструктура, и то след квалифицирано мнозинство от Столичния общински съвет (СОС) – поне две трети от съветниците трябва да са съгласни. По новите законови предложения, с обикновено мнозинство постоянната комисия към СОС по въпросите на околната среда, земеделието и горите ще може да решава за всякаква промяна, що се отнася до зелени площи, категорична е Петрова (бел. ред. - в предложението (параграф 27) пише, че правомощията на комисията покриват изменение на подробни устройствени планове, отнасящи се до урегулирани поземлени имоти и предвидени за градини, паркове и лесопаркове). Това е супер несериозно, добави и Десислава Иванчева пред Actualno.com. А Петрова е категорична, че проучването на администрацията на "Младост" сочи, че ще може междублокови градинки да се застрояват по-лесно, ако бъдат приети новите законови текстове. Това е същността на параграф 27 от преходните и заключителни разпоредби в Закона за устройството и застрояване на София (ЗУЗСО), твърдят и Иванчева, и Петрова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика