Нова опасност за София - гъсто строителство, при това при учебния ядрен реактор на БАН

8923
Нова опасност за София - гъсто строителство, при това при учебния ядрен реактор на БАН
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Никой не е наясно какво се случва с промените в Закона за устройството и застрояване на София. Иска се например да се заграби територията на БАН, да се строи там, където е учебният ядрен реактор - предвидено е високо застрояване – въпросът е в полза на КОЙ, не е на гражданите? Не може да няма обществено обсъждане, да няма предвидени задължителни отстояния и параметри при строежи. Притеснява ме гъстото строителство. Това заяви кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, която подчерта, че не вярва на главния архитект Здравко Здравков и обясненията му за законовите промени.

Каква е голямата опасност, освен строителство при учебния център на БАН? Според думите на Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова част от сегашната защита за зелените площи в София пада и те всъщност ще могат да се застрояват по облекчена процедура. В момента зелени площи се преотреждат само за пътна и комуникационна инфраструктура, и то след квалифицирано мнозинство от Столичния общински съвет (СОС) – поне две трети от съветниците трябва да са съгласни. По новите законови предложения, с обикновено мнозинство постоянната комисия към СОС по въпросите на околната среда, земеделието и горите ще може да решава за всякаква промяна, що се отнася до зелени площи, категорична е Петрова (бел. ред. - в предложението (параграф 27) пише, че правомощията на комисията покриват изменение на подробни устройствени планове, отнасящи се до урегулирани поземлени имоти и предвидени за градини, паркове и лесопаркове). Това е супер несериозно, добави и Десислава Иванчева пред Actualno.com. А Петрова е категорична, че проучването на администрацията на "Младост" сочи, че ще може междублокови градинки да се застрояват по-лесно, ако бъдат приети новите законови текстове. Това е същността на параграф 27 от преходните и заключителни разпоредби в Закона за устройството и застрояване на София (ЗУЗСО), твърдят и Иванчева, и Петрова.

Подкрепа от БСП

Категорично възразяваме по предложението за зоната за високо строителство в район "Младост", която ще доведе до плътно, високо застрояване и невъобразим транспортен хаос. Не може само една зона да поеме високото строителство в който и да е район в София. Това заяви заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова.

Зоните за строителство до кота корниз според предложенията на ГЕРБ, вкарани в парламента от столичния кмет Йорданка Фандъкова и главния архитект на София Здравко Здравков

Христова посочи, че точно както иска и кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, БСП желае отмяна на новия параграф 27 от преходните и заключителни разпоредби на ЗУЗСО, който касае промяната на предназначението на зелени площи по Общия устройствен план (ОУП), защото ще започнат да изчезват зелени площи в София. От БСП искат и промяна на прословутия чл. 27, ал. 3 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), с който се дават възможност при ъглов имот да се строи практически каквото пожелае инвеститорът, а такива имоти се "обединяват" със съседни чрез "топли строителни връзки" и така всъщност се разширява зоната на неограничено строителство. Пример в това отношение е популярният "Милениум Център", изграден от "НИКМИ" АД до НДК. Предложението на социалистите е при такива случаи да се реализира строителство без ограничение само и единствено ако има реализиране на два калкана на съседни сгради, за да няма изкуствено разделяне на имоти и да се строят толкова високи сгради, колкото иска предприемачът.

Друг от общинските съветници на БСП – Борис Цветков, заяви, че сега няма да има нужда от обществено обсъждане за строежи в София, включително на небостъргачи, а ще се гледат само новите райони и предвидената в тях височина на строителство до кота корниз (бел. ред. - картата по-долу). Той каза и, че в квартал "Абдовица" върви "страшна сеч" около река Искър, заради което утре (21 февруари) ще има среща с кмета на район "Искър". Предположенията са, че там се освобождава място за ново строителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com