Герджиков: България отново ще има еврокомисар жена

3271
Герджиков: България отново ще има еврокомисар жена
Снимка: БГНЕС

България отново ще има жена за еврокомисар, обяви служебният премиер проф. Огнян Герджиков при атракционното пътуване с ретро влак до Черепишкия манастир. Това било изискване на Брюксел, за да се запазело равенството между половете.

"Лошо е, че към днешна дата нямаме еврокомисар, но това няма да продължава безкрайно дълго. След изборите, ако не се състави правителство, аз поемем ангажимента за излъчването", заяви проф. Герджиков.

Каракачанов: Трябва публично обсъждане за следващия български еврокомисар

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов смята, че номинацията за следващ български еврокомисар трябва да бъде обсъдена публично, съобщава ...

Той разкри, че е създадена работна комисия, която да подготви влизането ни в ERMII. Тя е съставена от финансови експерти, прдеставители на БНТ, както и на частните банки. "Това е политически въпрос. Иска се лобиране в Брюксел. Има хора, които вече го правят. Трябва да се подготвят нещата сериозно, за да може да стигнем до успех. Има 4 критерия, на които трябва да отговаряме. На три отговаряме перфектно, но на 4-я нямаме основания да смятаме, че сме отговорили на него", продължи служебният премиер. Проф. Герджиков разкри, че президентът Румен Радев има колебания за еврозоната.

"Не може да има просперираща държава без железници. Аз лично усещам потребността да бъдат максимално подкрепяни железниците и слава Богу има вече и сериозни инвеститорски интереси и съм оптимист, защото министърът на транспорта е в доста напреднала фаза на преговори и може би в недалечно бъдеще железниците ще имат по-различен облик от сега. Една от най-големите фирми в света - китайска фирма, проявява интерес към България, която е направила немалко инвестиции в съседни държави. С оглед на възловото място, което заемаме, има желание да инвестира тук в един завод за локомотиви и вагони. Без претенции за държавни гаранции, което е изключително важни и силно се надявам, че в близко време нещата ще придобият вече облик за сериозно завършване на този преговорен процес", коментира служебният премиер и разкри, че е готов и да пътува до Китай, предаде Стандарт нюз.

"Една от пречките пред китайските инвеститори е тежката и тромава процедура по визовия режим. Имам уверението на министър Ради Найденов, че този въпрос ще бъде решен. Също така и за китайски туристи могат да бъдат съкратени сроковете за издаване на туристически визи. Смятам, че Китай е много перспективен партньор", каза още Герджиков.

"Съществува и идеята за глобална Европа, за една федерация, което признавам си е моя мечта. Аз съм отявлен глобалист. Смятам, че бъдещето на Европа е федерализма, защото Европа не може да се противопостави на големите икономики по света като тези на САЩ, Китай, Индия. Европа позагуби позиции в това отношение и един от начините е този. Коя ще бъде скоростта ни, нека не гадаем, защото това тепърва ще бъде подложен на преговори. Въпросите са динамични. Не виждам да е станало нещо фатално с плана на Юнкер. Ние никога не сме били водещи, но не искаме да бъдем задния двор на Европа", завърши проф. Герджиков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика