Гешев: Бойко Борисов не искаше да ставам главен прокурор (ВИДЕО)

5100
Гешев: Бойко Борисов не искаше да ставам главен прокурор (ВИДЕО)
Снимка: Прокуратура на Република България

Бойко Борисов "се е превърнал във воденичен камък върху собствената си партия и може би трябва да я освободи, за да се развие по демократичния път, по който всички ние искаме". Това заяви освободеният от Висшия съдебен съвет миналия месец бивш главен прокурор Иван Гешев във включване на живо във Facebook на 4 юли.

ОЩЕ: Иван Гешев обяви гражданско движение за български традиционни ценности (ВИДЕО)

Гешев: ВСС е нелегитимен да избере нов главен прокурор, но е легитимен да ме отстрани

"Официално управляващата коалиция, която неофициално не е коалиция, заяви, че Висшият съдебен съвет е нелегитимен да избере нов главен ...

На въпрос кой го е спрял да арестува Бойко Борисов от скъсването на оставката до освобождаването, Гешев отвърна: "Депутатският имунитет на лицето Бойко Методиев Борисов. Ако някой се крие, той се крие от българския съд".

"Беше създадена специална комисия, убежище за имунитети, за да бъде спасен. Аз си подадох оставката, няма нищо страшно. Това е лично мое мнение като гражданин – той се е превърнал във воденичен камък върху собствената си партия и може би трябва да я освободи, за да се развие по демократичния път, по който всички ние искаме. Ако някой се крие, той се крие от българския съд", беше точният цитат на Гешев.

"Единствените ми разговори с политици, преди да стана главен прокурор, бяха с Бойко Борисов, аз бях зам.-главен прокурор, така се запознах и с Борисов. Той не беше щастлив да стана главен прокурор, искаше жена да е главен прокурор. Вероятно първите протести пред ВСС са се случили с мълчаливото му одобрение", твърди Иван Гешев.

На въпрос има ли неизвършената у нас лустрация връзка с процесите след 1989 г., отговорът му беше: "За съжаление, ние не проведохме лустрация, както го направиха други наши партньори от ЕС, и резултатът е, че живеем в завладяна държава, други я наричат олигархия. Номенклатура означава върхушка, който преди 1989 г. управляваше държавата. Този елит трансформира това, което нашите баби и дядовци са изградили, в икономическа власт, открадна ги за себе си, за децата си, за внуците си. И сега тази икономическа власт се превърна отново в политическа. Аз лично съм „за“ лустрация".

А защо чак наскоро задейства ключови дела като "Барселонагейт"? 

ВСС може да отреже Иван Гешев за стотици хиляди лева

Причината за настояването на Иван Гешев Висшият съдебен съвет (ВСС) да гласува оставката му като редови прокурор, може да е свързана с ...

"По всички дела е работено активно, но се забавиха. Може би сега започва обратното броене. Българските граждани не са длъжни да знаят как функционира правораздавателната система. Службите и МВР разкриват престъпления, информират прокуратурата и тя внася обвинение и съдът осъжда. Ако МВР и службите не си вършат работата, прокуратурата не може да внесе обвинение. Защо 5-6 дни преди редовното правителство на прокуратурата е предоставена информация за неотложност спрямо лице по „Барселонагейт“ и което е съхранявало важни доказателства по случая – след три години разследване? Да отговорят службите", аргументира се Гешев.

"Защо Кирил Петков и Христо Иванов всеки ден ставаха и лягаха с „Барселонагейт“, чекмеджета и Бойко Борисов. А сега питат: „Защо сега?“. Това показва безпринципност", смята той.

Попитан Борисов, ГЕРБ и Пеевски ли са го назначили, той каза: "Ако беше вярно, в момента нямаше да съм отстранен като главен прокурор, нямаше да имам никакви проблеми, нямаше да знаят, че съществувам, както в предишни периоди, и щях да си завърша мандата".

Любопитен детайл от включването на Гешев беше прекъсването на видеото минути след началото. Той написа, че е имало "технически проблем", след което отново започна да отговаря на въпроси, но сниман на тъмно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика