Главният секретар на МВР оттегли оставката си и обяви, че е подадена под натиск (ВИДЕО)

6186

Главният секретар на МВР Живко Коцев оттегля подадената вчера оставка. Това обяви самият той на брифинг в Министерски съвет, на който присъстваше и премиера в оставка Николай Денков.

Именно Денков откри събитието и заяви, че Коцев подал оставката си под натиск от МВР и прокуратурата.

"Оттеглям оставката си, провокирана е и подадена под огромен психологически и морален натиск. Виждам какво се случва в системата на МВР. Срещу мен се развива огромна кампания, стои огромна армия, която желае да ме дискредитира като личност и професионалист - мен и моите близки", каза самият Коцев. Още: Калин Стоянов отрече да е натискал главния секретар на МВР да напуска

"Няма да влизам в подробности, но оставката не е мой личен акт. По отношение на фактите - на 3 април бях поканен да съдействам на образувано наказателно производство. Явих се в КОНПИ, в прокуратурата. На по-късен етап бяха извършени определени процесуални действия в служебното ми помещение и в дома ми. Това, което се твърди - за колосални парични средства и други нелепи твърдения, не отговаря на истината", посочи Коцев. 

"Срещу мен седи сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност, като професионалист - мен и моите близки", каза още Живко Коцев и допълни, че очаква атаките срещу него да се засилят: 

"Очаквам всичко. Освен това днес забелязах, че моята оставка за напускане на системата на министерството бе използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. Това обстоятелство ме ангажира, задължава да се върна и са работя, да си изпълнявам служебните задължения".

На въпрос дали се притеснява за живота си, той отговори отрицателно.

От думите на Денков се разбра, че Коцев е разказал за оказания му натиск и на президента. "Процедурата по уволнението няма да бъде задвижена, президентът знае. Той е съгласен, че при тези обстоятелства това (освобождаването на Коцев - бел.ред.) не е редно", допълни премиерът в оставка.

Стоянов - отново министър

По-рано днес служебният премиер Димитър Главчев обяви, че иска Калин Стоянов да запази мястото си като вътрешен министър.  Като причина беше изтъкната оставката на Коцев и евентуални трусове в МВР. Още: Димитър Главчев представи новото служебно правителство на Радев и партиите (СНИМКИ и ВИДЕО)

"Най-трудното ми решение, но най-много се двоумях, няма да скрия, беше с Калин Стоянов. Вчера оставката на професионалното ръководство на МВР в лицето на главния секретар абсолютно наклони окончателно везните в негова полза. Представете си какво щеше да стане, ако и професионалното ръководство е в оставка и сменим и политическото в лицето на министъра - не мога да поема такъв риск".

"Продължаваме промяната - Демократична България" реагираха най-остро на предложението Стоянов да остане на поста. "През участието в правителство на Калин Стоянов осигуряват "чадър" над купувачите на гласове за ГЕРБ и ДПС", каза по-рано днес съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика