Горанов няма да подаде оставка заради "данък уикенд"

4164
Горанов няма да подаде оставка заради "данък уикенд"
Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че не приема мотивите на лидера на ДСБ Радан Кънев, който преди ден му поиска оставката заради тихомълком прокарания данък "уикенд", предаде Mediapool.

За въвеждането на изискването фирмите да връщат част от възстановено им ДДС, ако служебните им активи се ползват за лични нужди от собствениците и служителите се разбра след публикуване на наредба за прилагане на новите правила, които се оказа, че са гласувани с поправките в Закона за ДДС. Те обаче са били завоалирани така, че народните представители не разбрали какво одобряват и дори твърдяха, че данък "уикенд" не е бил приет.

Горанов защити данък "уикенд": Нищо ново не се случва за бизнеса

Системата на ДДС не е променена. И на ниво директива и на ниво закон при ползването за лични нужди активи на регистрирано по ДДС лице с...

Горанов заяви пред журналисти, че изтъкнатите от десния лидер в опозиция аргументи за искането на неговата оставка, не са достатъчни, за да се замисли за това. Министърът коментира, че "вероятно с други мотиви Радан Кънев ще търси опозиционната си роля".

"Системата на ДДС не е променена. И на ниво директива, и на ниво закон при ползването на активи на регистрирано по ДДС лице за лични нужди се счита за облагаема доставка", каза министърът.

"В този смисъл промените, които се направиха в Закона да ДДС и с правилника, дават ясен ред по какъв начин данъчната администрация да регулира тези процеси, без да създава допълнителни ангажименти, несъществували досега за бизнеса", обясни Горанов.

Той посочи, че дори в първия закон за ДДС от 1993 година ползването на активи за лични нужди е третирано като облагаема доставка и за него се дължи данък.

Радан Кънев поиска оставката на финансовия министър Горанов

Лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов заради разкритието, че т.нар. данък "уикенд" се пр...

"В този смисъл нищо ново не се случва като ангажимент за бизнеса, напротив вкарват се правила, за да няма своеволно и противоречиво третиране на операции от страна на данъчната администрация", каза Горанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика