Готви се масова чистка в държавната администрация

68252
Готви се масова чистка в държавната администрация
Снимка: БГНЕС

Сериозни съкращения заплашват държавната администрация от догодина. Това стана ясно от писмо на финансовия министър Петър Чобанов, което той е пратил до ръководствата на министерствата, агенциите и ведомствата. Съкращенията са част от формирането на бюджета за следващата година.

Според информация, споделена от разследващия журналист Григор Лилов на страницата му във Facebook, на първо време ще бъдат съкратени 14 хил. души от централната администрация. Там работят общо 144 875 служители.

Андреева: Съкращаваме 10% администрация, вчера допуснахме техническа грешка

Няма да съкращаваме медицински лица, а администрация. Така здравният министър Таня Андреева за пореден път от вчера насам поясни новина...

Положението обаче е още по-страшно за второстепенните разпоредители с бюджетни средства – агенции и ведомства извън министерствата. Там трябва да се „отреже” 20% от щата на служителите. Съкращенията както тук, така и в централната администрация трябва да се извършат до началото на следващата година, т.е. много вероятно е повечето набелязани за уволенение служители да получат едномесечно предизвестие най-късно до 1 декември тази година.

Правителството на Пламен Орешарски стана известно с масовите съкращения на ключови държавни постове. Едно от последните беше на директора на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров, който се закани да съди държавата заради „неясни мотиви”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика