X
 
 

Говорителят на ЦИК: Съдът ще реши дали ще се касира вотът в София

1366 1
Говорителят на ЦИК: Съдът ще реши дали ще се касира вотът в София
Снимка: БГНЕС
"Административният съд трябва да реши дали внесените от Мая Манолова жалби и доказателства към тях са достатъчни за касирането на вота в София." Това обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Той допълни, че ЦИК не е запозната с представените документи, тъй като те се предават към съда от Общинската избирателна комисия.

Кандидатите на БСП оспорват вота в столичните райони „Искър“, „Люлин“ и „Красна поляна“

Издигнати и подкрепени от БСП кандидати за кметове на столичните райони „Искър“, „Люлин“ и „Красна поляна...

"Няма информация за тежки нарушения, които биха могли да опорочат изборния  процес или да са незаконосъобразни", допълни още Андреев пред bTV.

По думите му, разминаването в някои от изборните протоколи от изминалите местни избори може да се дължи на това, че при прехвърлянето на данните от черновата на оригиналния протокол, цифрите не са били правилно записани. Андреев обясни, че там, където има поправки в протокола, той би следвало да бъде подписан от членовете на СИК.

"Ако поправките са толкова съществени, че не може да бъде правилно отчетен резултатът, то има т. нар. сгрешен протокол, който се връща на ОИК и се предоставя втори протокол, който да бъде попълнен", изтъкна Андреев.

Говорителят на ЦИК заяви, че ако данните от действителните бюлетини бъдат обобщени, то процентът недействителни гласове не е толкова висок. Въпреки това смята, че е въпрос на анализ е да се установят причините, довели до недействителните бюлетини.

Местната власт в Пловдив се закле, новият кмет влезе в Общината с литийно шествие (ВИДЕО)

51 общински съветници, новият кмет на Пловдив и шестимата районни кметове положиха днес клетва в залата на Музея на Съединението. Място...

Според Андреев има проблем с преференциите, тъй като или не са отчетени правилно, или са отбелязани грешно.

Той обясни, че ако ЦИК ще участва в обсъждане на изборите и изборния кодекс ако бъде поканена. Експертът подчерта, че е важно да се разграничават някои от проблемите в изборния процес спрямо компетентността на избирателните комисии.

Като пример даде купуването на гласове, което е извън правомощията на ЦИК или ОИК. По думите му организацията на местните избори е била на ниво.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Роден е художникът Асен Василев
Роден е художникът Асен Василев

Проф. Асен Николов Василев е резбар, народен художник и преподавател в Националната художествена академия в София. Роден на 18 януари 1909...

Конният трамвай на Австралия (СНИМКИ)
Конният трамвай на Австралия (СНИМКИ)

Този вид трамвай обслужва туристите на Южна Австралия всеки ден, през цялата година, и се е съхранил на много малко места в света. Конният трамвай...