Говорителят на ЕК уличи в лъжа пресслужбата на Министерски съвет?

12718
Говорителят на ЕК уличи в лъжа пресслужбата на Министерски съвет?
Снимка: БГНЕС

„Новоизбраният председател на Европейската комисия (EК) Урсула фон дер Лайен никога не би поискала отстраняването на техническото оборудване на журналисти”. Това заяви главният говорител на Комисията Мина Андреева в отговор на въпрос на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ-България) относно протеклата с демонтирани микрофони съвместна пресконференция на българския премиер Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен в Министерски съвет по време на официалната ѝ визита в София на 30 август.

"Отстраняването на микрофоните по време на брифинга предизвика недоволството на журналистическата гилдия, както и легитимни притеснения, че правото на журналистите да изпълняват професионалното си задължение да задават въпроси, е било умишлено ограничено.

Експерт: Фон дер Лайен дойде да разбере какво иска България в новата ЕК

Според мен Урсула фон дер Лайен дойде в България, защото българската позиция за следващата ЕК не беше ясно артикулирана. Това заяви бив...

В отговора до АЕЖ, Андреева пояснява, че срещата с журналисти у нас е преминала в същия формат, както и предишните визити, на все още невстъпилия в длъжност председател на ЕК във Франция, Италия и Испания, а именно, кратки изявления без въпроси и отговори. От ЕК обясняват това с ограниченото време по време на визитите и факта, че все още няма официално взети решения относно състава на новата Комисия.

„Когато избраният председател финализира екипа си, тя ще го представи при пълна прозрачност в залата за медии на Комисията и ще отдели времето на всички въпроси, които журналистите имат”, посочва говорителят на ЕК, добавяйки още, че фон дер Лайен „твърдо застава зад свободата на медиите и правото на журналистите да упражняват правото си на свободно изразяване", уточняват от АЕЖ.

Припомняме, че от пресслужбата на Министерския съвет заявиха в петък, че форматът на изявленията е съгласуван между екипите на премиера и на новоизбрания председател на ЕК, като българската страна се е съобразила „изцяло с предложението на своите гости – преди началото на срещата в Министерския съвет да се проведат изявленията, без въпроси от медиите”.

„При провеждането на брифинги и пресконференции микрофоните в Гранитна зала за представителите на медиите са налични. Когато се предвиждат само изявления и официалните лица настояват изрично да няма въпроси, микрофоните се демонтират, защото не могат да бъдат изключени заради смущения в останалата част на озвучителната система“, се посочва още в прессъобщението.

Борисов не позволи въпроси към председателя на ЕК (ВИДЕО)

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна на посещение в България, където беше посрещната от пре...

Говорителят на Урсула фон дер Лайен, Йенс Флосдорф, заяви пред "Дневник", че в другите държави, които тя е посетила досега, не е приложена подобна мярка. Комисията поиска единствено „същия формат, както в другите столици, може би имаше недоразумение в този момент”, посочи той пред изданието. „От моя професионална гледна точка в подобна ситуация винаги е добре медиите да опитват да задават въпроси и е решение на политиците дали искат да отговарят или не“, допълни говорителят.

"Веднага след като стана ясно, че задаването на въпроси на брифинга на Борисов и фон дер Лайен е било ограничено, включително чрез премахване на оборудване, АЕЖ-България се обърна към Комисията с въпроси относно приложените спорни мерки.

Напомняме, че България е на дъното на всички европейски страни по отношение на свободата на медиите, като проблемите на българската медийна среда дори бяха посочени в последния доклад на ЕК в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, наблюдаващ напредъка на страната в борбата с корупцията и реформите в съдебната система.

Поради технически проблем, АЕЖ публикува отговора на ЕК едва във вторник, макар и такъв да е бил изпратен своевременно на 30 август", завършва коментарът на АЕЖ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика