Говорят младите политолози: Кабинетът "Петков" се закле - а сега накъде?

13144
Говорят младите политолози: Кабинетът "Петков" се закле - а сега накъде?
Снимка: Лидия Даскалова и Атанас Радев

“Говорят младите политолози“ е авторска поредица на Actualno.com, в която представяме мненията на новото поколение млади политолози по важните обществени въпроси. Част от тази нова вълна анализатори вече придобиха популярност в публичното пространство, а други ще видите за първи път. Всички те обаче са обединени под един общ знаменател – експертност, адекватна преценка и широта на мненията.

В първите часове на новата власт в поредицата представяме коментарите на младите анализатори относно клетвата на кабинета "Петков" и какви са очакванията към новите министри.

Разговорът ни по темата е с Лидия Даскалова (вляво) - политолог, представител на Студентския клуб на политолога към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и заместник-председател на Националното представителство на Студентските съвети и Атанас Радев (вдясно) - политолог, заместник-председател на Студентския клуб на политолога към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и вицепрезидент на Националния младежки форум. Ето какво ни отговориха те:

Как оценявате персоналния състав на кабинета „Петков“, кои личности Ви направиха най-силно впечатление?

Лидия Даскалова: На този етап е трудно да се даде оценка, тъй като някои от фигурите в новия кабинет за първи път ще излязат на политическата сцена и ще имат трудната задача да се докажат. Други от тях са болезнено познати и в известен смисъл доказали се във времето като идеи, визия, маниери и пр. Мисля, че не е от толкова ключово значение персоналният състав, колкото това бъдещите министри да съзнават сложността на обстановката в страната и необходимостта от спешно вземане на мерки в някои сектори. Бих се радвала също така да видя в този кабинет известна доза оперативна самостоятелност на министерствата. В близкото минало сме били свидетели на изземване на някои от функциите на министрите, отговорни за различни ресори, дори отменяне на техни взети решения. Надявам се бъдещият премиер да не допуска грешката да смята, че има експертиза по всички обществени въпроси, каквато са допускали някои негови предшественици.

Атанас Радев: Според мен тук не е въпросът за впечатлението, а за приемствеността, от която може да направим извода, че редовният кабинет ще продължи започнатото от служебния. Самият служебен премиер Стефан Янев ще влезе в новия кабинет като министър на отбраната. Както и силовият вицепремиер Бойко Рашков, което ни дава индикации, че заявките за нулева толерантност към корупцията могат да бъдат изпълнени, с оглед на работата му през последните 6 месеца. Безспорно заслужава внимание и министърът на образованието – акад. Денков.

Мотото "нулева толерантност към корупция" ще се изпълни и благодарение на Бойко Рашков, подчертава Атанас Радев.


Съществуват мнения, че Кирил Петков успя да обедини на практика необединимото – десни и леви в един кабинет. В този смисъл предвиждате ли бъдеща нестабилност или напротив – това е ключа към успешната формула на властта?

Лидия Даскалова: Това не са просто мнения, а е чистата реалност. Ясно е, че тази коалиция се сформира на база компромис, а не поради сходни политически възгледи. Политическите сили в бъдещото правителство имат фундаментални различия помежду си и е въпрос на време те да изкристализират. Бъдещи сътресения са почти сигурни, но те ще дойдат отвътре, а не отвън. Тук решаваща роля ще изиграе доколко партиите наистина ще загърбят своето его и личен интерес в името на по-големи обществени каузи и цели - в крайна сметка всяка политическа сила претендира, че последните са водещ приоритет за тях. Това е единственото, което може да бъде показател дали подобна формация е била ключ към успешната формула на властта или не. Добрата новина е, че най-накрая партиите осъзнаха, че народът не е определил един фаворит, а е гласувал доверие на разнородни формации. На парламентарните избори може и да не чухме много нови идеи, но за сметка на това пък се радвахме в пълна степен на политически плурализъм.

Атанас Радев: Според мен ролята на Кирил Петков е малко преувеличена, тъй като трябва да имаме предвид контекста на двата провалени парламента и щетите, които носят „партиите на протеста“. Но не може да се отрече, че запазва баланса между леви и десни - "Продължаваме промяната" подписва отделни споразумения с коалиционните партньори и това показва кой ще носи пряката отговорност за политиката на кабинета. Изхождайки от идеологическата несъвместимост на коалиционните партньори, няма как да няма сътресения във властта, но за нестабилност в коалицията е рано да се говори. Ключът е преодоляването на кризите, което ще даде хоризонт, е до местните избори през 2023 г.

Как гледате на очертаващия се синхрон между „Дондуков 1“ и „Дондуков 2“ и според вас наистина ли президентът Радев ще е необходимият пети елемент в пъзела, тази спойка, която ще задържи коалицията стабилна? Ще успее ли кабинетът „Петков“ да изпълни заявката си за 4-годишен управленски мандат?

Лидия Даскалова: Като че ли фигурата на Румен Радев се очерта като централна в последните месеци у нас - имаше моменти, в които неговият глас и послания се чуваха по-силно от всички останали. Със сигурност той съумя да промени общественото мнение за ролята на Президента в политическия живот на страната, въпреки че по Конституция президентската институция не разполага с толкова широк кръг от правомощия. Грешно е обаче да разчитаме на неговата намеса в работата на бъдещата коалиция, още повече да гледаме на него като "пети елемент". Не смятам, че ролята на Президента от тук нататък е да влияе върху работата на правителството - това би означавало навлизане в правомощията на изпълнителната власт, което е в противовес с идеята за разделението на властите. Румен Радев направи това, което по закон се изискваше от него, но от тук нататък отговорност на партиите е да задържат максимално стабилността на коалицията. Моето мнение е, че кабинетът "Петков" няма да изпълни заявката си за 4-годишен мандат поради причини, които нееднократно съм споделяла, но искрено бих се радвала след 4 години да бъда опровергана.

Атанас Радев: Наблюдаваме синхрон между „Дондуков 1“ и „Дондуков 2“ , предвид забавянето на връчването на мандата от президента Радев, но да не забравяме, че и президента Първанов забавя мандата при съставянето на първия кабинет на Борисов. Но да, мисля, че ще видим промяна в поведението и реториката на президента Радев, предвид връзката му с управляващото мнозинство. Не бих могъл да кажа, че Радев е петият елемент в пъзела, защото формално той отсъстваше от коалиционните преговори, а и партиите нямаше да го допуснат. Визирам БСП и разрива с президента след изборите от 14 ноември. Може би, се прави грешката, че запазвайки някой министри в кабинета се запазва и влиянието на президента, но да не забравяме, че кабинетите на Борисов възприемат структурата на служебните кабинети на президента Плевнелиев, а и запазват ключови министри.

Дебютът на Кирил Петков: Като премиер ще говори по темата за Македония на Европейски съвет

Кирил Петков ще смени президента Румен Радев като представител на България на последния за тази година Европейски съвет в Брюксел в чет...

Хоризонтът, който дава коалиционното споразумение и заявките на политическите лидери, са за 4-годишен мандат, но в рамките на следващите месеци ще разберем дали коалиционното споразумение и координация между партиите ще доведе до заявената цел за 4-годишен мандат.

Президентът определено ще се отдръпне от светлините на прожекторите, изтъква Лидия Даскалова.

 

Стабилно мнозинство: Със 134 гласа ще бъде избрано правителството на "Промяната"

Днес - 13 декември, Народното събрание ще гласува предложения от Кирил Петков Министерски съвет. За да бъде приета структурата и състав...

Нека опитаме да погледнем отвъд контурите на бъдещата власт и да си отговорим на следния въпрос – настъпи ли тази генерационна промяна на поколенията в управлението и можем ли да твърдим, че най-после младите не са бъдещето, а вече са настоящето?

Лидия Даскалова: Винаги съм била изключителен привърженик и защитник на тезата, че младите хора имат място в политическия живот. Добра новина е да видя млади лица - както в парламента, така и на ръководни позиции. Струва ми се, че "Продължаваме промяната" се оказа единствената партия, за която идеята да се дава път на младите в политиката не беше просто предизборен PR. През годините сме ставали свидетели как многократно политически партии са заявявали готовност да дадат шанс на младите хора да участват в политическия живот, но с времето тези обещания оставаха само на хартия. Дълги периоди наблюдавахме как в предизборните листи младите бяха слагани на практически неизбираеми места, а сформира ли се управляваща коалиция, младежките политики бяха традиционно забравяни и оставяни на заден план като неприоритетни. Далеч съм от мисълта, че всеки млад човек следва да получи шанс в политиката. Многократно съм заявявала, че младостта сама по себе си не е достатъчна - от фундаментално значение са и други елементи като необходима експертиза, управленски опит, знания и умения, без които е немислимо да се създават или изпълняват държавни политики. Но един от акцентите на динамичната изборна година според мен беше именно, че на сцената се появиха лица, които показаха, че не е невъзможно човек да притежава кумулативно всички описани качества. Пожелавам успех на всички тях - дано се съхранят и не допуснат средата да измени ценностите и морала им. Наред с всичко останало, те имат и шанс да поставят началото на дългия процес по изчистване на петната, които обществото традиционно свързва с образа на политиците в България.

Атанас Радев: Можем да твърдим, че видимо има смяна на поколенията - имаме най-младият парламент, както и най-младият председател на парламента от 1991г. насам. Въпросът е това  как ще повлияе в процеса на правене на политика. Виждаме млади хора, които са се доказали в своите области и имат какво дадат за развитието на страната, но отношението към младите хора е показателно с оглед на това, че няма да има Министерство на младежта и спорта, а само такова на спорта. Не е ясно къде попада младежта и дали тя е някакъв приоритет. Появява се лек парадокс - млади управляващи, но не мислят за младите. Надявам се, че в рамките на следващите дни този въпрос ще бъде разрешен от редовния кабинет.

Автор на поредицата е Ивайло Илиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика