Граждани предлагат прагът за валидност на референдумите да падне

1684
Граждани предлагат прагът за валидност на референдумите да падне
Снимка: БГНЕС

По-лека процедура за провеждане на референдуми предвиждат със свое предложение будни граждани. "В момента събираме подписи в подкрепа на идеята", заяви Даниела Божинова, изпълнителен директор на Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива.

Най-важните изменения касаят отпадане на т.нар. изискване "кворум участие", както и корекция на праговете при инициирането на допитване. В момента законът постановява, че валиден е само национален референдум, в който са участвали не по-малко от гласувалите на последния парламентарен вот. Текстът трябва да отпадне, тъй като такова изискване липсва за политическите избори, мотивират се гражданите пред в. "Сега". Праговете при свикването пък са допълнителна пречка - нужни са 400 000 подписа при национален референдум и 10% или 20% от избирателите в съответната община при местен референдум. Предложението е прагът при национален референдум да се намали четири пъти и два пъти при местен. Гражданите настояват още да се облекчи обемът лични данни, изискван в подписките, те да бъдат унифицирани, да се прецизират критериите за проверка на валидността им, както и да се премахне задължението хартиената подписка да се качва на електронен носител.

Слави: Ако спрат референдума, ще направя концерт пред парламента

Искам хората, дали подписа си за референдума, да знаят, че са успели да участват в това, в което искат. Това заяви Слави Трифонов пред...

Проектозаконът е предложен по реда на гражданската инициатива, която дава възможност за предложения към властта по сегашния закон за прякото участие. Инициативите позволяват да се отправят искания към парламента и правителството. "Решихме да се отнесем към МС, тъй като някой в Народното събрание може да изтъкне, че нямаме право на законодателна инициатива и да ни отреже", обясни Божинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика