Губим 4,4 млрд. лв., ако не изпратим териториалните планове на ЕК

5647
Губим 4,4 млрд. лв., ако не изпратим териториалните планове на ЕК
Снимка: European Union

България може да изгуби 4,4 млрд. евро, ако не изпрати териториалните плановете към Европейската комисия. Това стана ясно от думите премиера проф. Николай Денков пред журналисти.

Думите на премиера идват след скандала от последните дни. Депутати от ГЕРБ, сред които Красимир ВълчевДелян Добрев и Теменужка Петкова, цитираха списък с фирми, които според тях били избрани от правителството да получат милиони за изграждане на мощности. Според народните представители от ГЕРБ личали имена на "спонсори на ПП-ДБ", а за избора на компаниите не бил проведен конкурс. Още: Министерството на енергетиката: Целта на териториалните планове е да има нови работни места

"Днес трябва да приемем, а утре да ги изпратим към Европейската комисия. Ако не бъдат приети, България може да загуби, освен над 1,4 млрд. лв. по плановете, свързани със Стара Загора, Кюстендил и Перник, още три млрд. лв. по плановете, свързани с всички останали териториални планове", коментира днес премиерът.

Протестиращите енергетици

Междувременно енергетици от Старозагорска област и Бобов дол са затворили редица пътни артерии в страната и протестират.

"Настояваме нашият слуга Денков и правителството, което ние сме избрали и чиито заплати плащаме, да работят само в интерес на българския народ и на тези 100 000 семейства", категорични са протестиращите.

"Опитваме се да направим най-доброто за тези региони и хора. Начинът те да се включат в този процес е да седнем заедно на масата за преговори", каза премиерът по техен адрес. 

"Много голяма част от информацията не стига до другата страна", смята Денков. Според него начинът да бъде избегната ескалация на напрежението е да се преговаря. Още: Денков отговори на ГЕРБ: Тези изявления лъжат хората, в списъците са фирми, които искат да инвестират

"Едно от предложенията е съвместно с мините да бъде създадено предприятие, финансирано с европейски фондове и държавата, което да подготви територията за новите индустриални паркове, които са необходими на съответното място, и в това държавно предприятие, и в мините, които ще правят конверсията, както я наричаме, ще работят същите хора. Това са работни места", обясни Николай Денков.

"Политици използват ситуацията"

"Имаме комбинация от две неща – хората са напрегнати и трябва да започнем да се чуваме, второто е, че имаме местни избори и един куп политици използват ситуацията, за да си вдигат рейтинга, каза още премиерът. Опитваме се да направим най-доброто за тези региони и хората, начинът те да се включат в този процес, е да седнем на масата за преговори", добави той.

По-рано днес, като реакция на скандала и по искане на Бойко Борисов и Делян Пеевски, Народното събрание създаде специална комисия, която да следи за харченето на евросредства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Сачева намекна, че ГЕРБ може да предложи Борисов за премиер след изборите

Главчев увери "Прозрачност без граници", че изборите ще са честни и прозрачни

Главчев: България няма да е пречка пред Скопие по пътя към ЕС, но имаме условие

Малките партии искат повече пари за предизборна реклама

Анализатори: Чака ни римейк на сглобката, но с писмено споразумение

"Сини като знамето на ЕП и зелени като гората в България": ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1

След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Киселова: Приетата забрана за реклама на хазарт е противоконституционна

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика