Гвоздейков с първи думи за рокадите в БДЖ и ще има ли санкции за Wizz Air

3064
Гвоздейков с първи думи за рокадите в БДЖ и ще има ли санкции за Wizz Air
Снимка: БГНЕС

Модернизацията на жп транспорта стартира със смяната на ръководството на БДЖ, стана ясно от думите на министъра на транспорта Георги Гвоздейков по повод смяната на ръководството на холдинга. 

Рокадите в БДЖ

"Търся много по-различен резултат от това, което е в момента и това е може би първият фактор, от който трябва да започна -  да потърся други хора. Сменил съм хората заради резуртата и заради безхаберието", каза министърът. ОЩЕ: Транспортният министър уволни ръководството на "Холдинг БДЖ"

"Като министър не търпя такова безхаберие и съм поел инициатива с новото ръководство на БДЖ да започнем да подобрим комфорта в подвижния състав. Изпратихме спешни писма до всички производители и доставчици на подвижен състав, които в спешен порядък да осигурят такъв, дори и втора употреба, за да може в България да започнем да модернизираме този транспорт от сега, а не от 2026 г., когато ще чакаме подвижния състав, който е само 50% от „Пътнически превози“.

Стана ясно, че през 2026 г. страната ни ще усвои ресурс от Плана за възстановяване и устойчивост за два компонента за развитие на БДЖ.  Другата цел на транспортното министерство е да се позволи на подвижния състав да се движи с максимална скорост 160 км в час, за да се стига по-бързо.  

"Не бързият влак е закъснял, а като цяло закъснява развитието и реформата в БДЖ може би наистина 70 години", смята Гвоздейков. 

Разследването на Европейската прокуратура

"Някой в България не си върши работата", бяха думите на министъра на транспорта за разследването на Европейската прокуратура за злоупотреба с евросредства по два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура в България, които са на стойност над 241 милиона евро. ОЩЕ: Европрокуратурата търси кой и как взема 241 млн. евро, предвидени за България

„Когато се случи това крадене, никой не забелязва това и може би в историята на Министерство на транспорта за пръв път влиза Европейската прокуратура, защото предполагам, че и на тях им е дошло до гуша да се наливат милиарди в инфраструктурата, а на среща да няма нищо“, каза той. По думите му вече е работа на прокуратурата да установят кой стои зад това. Той поясни, че подписът под договорите е на ръководството на НКЖИ и става въпрос за възлагането на фирми, които възлагат на консорциуми, които не отговарят на изискванията, по-нататък участниците в консорциума фалират.

Ще има ли санкции за закъснелите полети на Wizz Air?

Министърът увери, че са предприети сериозни мерки срещу компанията чрез Главна дирекция "Гражданско въздухоплаване" и уточни, че предстоят санкции. "Знаете, че там също смених ръководтвото и там резултатът вече е друг", каза Гвоздейков. ОЩЕ: Държавата иска от Wizz Air план, за да няма отменени и закъснели полети

Първият хеликоптер ще заработи през януари догодина

"Някъде до 15 декември първият хеликоптер ще бъде наличен. В началотона септември заминава първата група от пилоти, които трябва да направят съответното обучание за типа хеликоптер, заедно с тях заминават трима инженери. В края на годината България трябва да има авиационен оператор, може би в средата на януари хеликоптерът ще бъде въведен в експлоатация", каза Гвоздейков. ОЩЕ: Гвоздейков: Няма да подпишем договора за наем на две въздушни линейки

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика