Хаджигенов: Явно Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов

15203
Хаджигенов: Явно Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Явно Делян Славчев Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов. Това заяви заместник-председателя на ПГ на ИБГНИ адвокат Николай Хаджигенов от парламентарната трибуна по време на дебатите на второ гласуване за връщане на Бюрото за защита на свидетели на Министерство на правосъдието.

По време на дебатите депутатът от ДПС Хамид Хамид заяви, че заглавието на законопроекта трябва да гласи Закон за осветяване на някои защитени свидетели. "Нали сме чували, че олигарсите си имат представители и адвокати тук. Ето затова е този закон, колеги, за една малка част, но най-кресливата част, е просто бизнес. Още днес следобед ще си получите, приятно броене, колеги", обърна се Хамид към депутатите от ИБГНИ.

"За други този законопроект е просто пиар, а за останалата част от народните представители, които подкрепят законопроекта е една мръсна поръчка срещу Бюрото. Това бюро не е нито на главния прокурор, нито на прокуратурата, нито на съда. Заглавието на законопроекта може да се промени и като Закона на бегълците или Закона на опинците", посочи Хамид Хамид.

За охраната на главния прокурор: Кои са въпросите, на които Иван Гешев трябва да отговори

Националната сигурност безспорно изисква опазване живота и здравето на хората, които заемат най-високите длъжности в държавата, като пр...

"Някои трябва да плати политическата цена, но какво си мислете, че правите. Какво си мислите, че правите с преместването, това ли е най-важното за държавата?", попита Хамид.

Заместник-председателя на ПГ на ИБГНИ адвокат Николай Хаджигенов отговори на ДПС и заяви, че е хубаво да се види колко ниско може да падне нивото на някого под амбразурата на "Kой"?

Димитър Делчев настоя справедливостта за Бюрото за защита на свидетелите да възтържествува. Това е акт, който можем да направим заедно, настоя Делчев, който се надява от ДПС да спрат да репликират депутатите за Бюрото. Според Делчев ДПС защитават преторианската гвардия на главния прокурор и се борите да остане при обвинител номер едно, а не да се върне в Министерство на правосъдието.

Депутатът от ИТН Радостин Василев също взе отношение по темата.

Той счита, че функционалното място на бюрото е в Министерство на правосъдието. "Желанието на главния прокурор да създаде военизирана структура накара хората да излязат на улицата. Връщането на Бюрото на МП ще възстанови част от реформата на съдебната реформа. Ние нямаме съмнение, че ДПС са единствените, които искат да запазят статуквото, защото вероятно ще имат нужда от защита", обърна се Василев към ДПС.

Първо четене в комисия: Гешев няма да управлява Бюрото за защита на свидетелите

Без никаква изненада, Комисията по конституционни и правни въпроси прие и трите законопроекта, с които Бюрото по защита при главния про...

Хамид Хамид се защити, като заяви, че ДПС спазва закона, да има трайно законодателство, а не да се променя законодателството всяка година и да се прехвърля едно бюро от едно място на друго.

Атанас Славов от „Демократична България“ заяви, че единственото, което депутатите могат да направя т днес и в защита на правовата държава е да „закрият“ Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор и го прехвърлят там, където му е мястото – в Министерство на правосъдието.

ГЕРБ също не останаха длъжни в споровете в пленарна зала. "Реформа в съдебната система за един месец ли се прави без редовно правителство?", попита депутатът от ГЕРБ Анна Александрова.

"Ако искаме, за да не бъдем популисти, тук не може да се приеме съдебна реформа с малцинство или обикновено мнозинство. Съдебната реформа трябва да бъде с по-широка парламентарна подкрепа, за да може да бъде гарантирано, че който и да дойде оттук нататък трябва да има стабилност", включи се и Александър Ненков.

Филип Станев от ИТН се ядоса и заяви, че голата истина била видяна от хората в последните няколко парламента. "Голата истина е, че мен ме е срам да стоя с вас в една зала и ако не са хора, които са истински, честни, морални, вие ГЕРБ и ДПС сте срам и сега ще изляза от тука", обиди се Станев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика