Христо Иванов обясни очевидното за изслушването на Иван Гешев

6764
Христо Иванов обясни очевидното за изслушването на Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

"Демократична България" не е лидерски проект, нашата цел е всички народни представители от нашата група, в зависимост от сферата си на специализация, да имат поле за изява". Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по повод появилите се коментари, че за втори път е отсъствал по време на изслушването на Иван Гешев в НС.

В сряда (25 август) главният прокурор представи пред депутатите от правната комисия доклада за дейността на Бюрото за защита на свидетели, което е под негово ръководство. Депутаът от ИТН – Станислав Балабанов, попита от профила си във Фейсбук защо съпредседателят на ДБ Христо Иванов не присъства на заседанието, когато там е Иван Гешев.

Пред "Свободна Европа" Христо Иванов отговори, че той самият има достатъчно административни задължения покрай групата на „Демократична България“, която оглавява. Такъв подход преди години бяха възприели и ДСБ, които сега са част от "Демократична България".

Станислав Балабанов от ИТН към Христо Иванов: Искате оставката на Гешев, но ви няма!

Депутатът от ИТН Станислав Балабанов отчете липсата на Христо Иванов от "Да,България" по време на изслушването на главния прокрурор Ива...

В 39-то и 40-то Народно събрание бившият лидер на партията Иван Костов се изказваше само в пленарна зала и не членуваше в парламентарни комисии, които бяха разпределени между депутатите на ДСБ. Практика в Народното събрание е, че партийните лидери не участват в разпределението на местата в комисиите. Тази линия на поведение се възприема от почти всички партии: СДС, ДСБ, БСП, ДПС и ГЕРБ, макар че в момента Мустафа Карадайъ (ДПС) е член на комисии.

Когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше депутат, той също не вземаше участие в специализираните комисии. Това са правили и Ахмед Доган, а сега и Корнелия Нинова. Лидерът на ИТН Слави Трифонов пък изобщо не влезе в парламента. От мястото си в НС се отказа и Борисов. Всеки народен представител обаче може да присъства на всяка от специализираните комисии в парламента и да взема думата, както постъпи и Тошко Йорданов, който дойде в правната комисия в сряда само за да се изкаже. Той дори не седна на работната маса на комисията.

"Целта на ДБ е присъствието на главния прокурор на изслушвания в парламента да не е събитие. Присъствието на главния прокурор трябва да бъде рутина", каза Иванов.

Иванов допълни, че депутатите, които са членове на правната комисия, имат да свършат и работа по същество за ограничаване влиянието на главния прокурор:

В крайна сметка: Гешев не призна да е било грешка нахлуването в Президентството

Какъв беше мотивът, с който уважихте предложението на наблюдаващия прокурор да се осъществят дейностите в Президентството? На този въпр...

"Има време, има и конкретни текстове, които правната комисия трябва да приеме, за да бъдат закрити специализираните съд и прокуратура. В предишния мандат правната комисия отново беше под ръководството на ИТН, както е и сега. И в миналия мандат поради процедурно забавяне не се случи закриването на спецсъда", каза Иванов.

Той допълни, че и сега мнозинството в парламента твърди, че иска закриването на специализираното правосъдие, но правната комисия така и не предприема тези стъки. "Надявам се под ръководството на "Има такъв народ" и в този мандат на парламента да не се случат подобни процедурни спънки", допълни той.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

"Полезни идиоти", "Няма да ви взривят вас, има по-лесни начини": Гешев обижда депутатите

Главчев на среща със службите, обсъждат изборите и Близкия изток

Рокадите в министерствата продължават, Йоловски и бивш министър на Радев се връщат (СНИМКИ)

Гешев за пудела и пачките: Най-високо в мафията стоят политиците (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика