Христо Иванов: Трябва ни голяма формация, която да заяви самостоятелно управление

2274
Христо Иванов: Трябва ни голяма формация, която да заяви самостоятелно управление
Снимка: БГНЕС

Длъжни сме да създадем траен системен политически субект, който да може да гарантира на цяло следващо поколение геополитическата ориентация на страната. Не за един мандат, не между два служебни кабинета, не за няколко месеца. 

Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в интервю за предаването “Въпросите”. Там той обясни как си представя предизборната коалиция със силите на промяната

“Трябва ни наистина голяма формация, която ще може да направи заявка за самостоятелно управление. Такъв коалиционен субект трябва да може да може да поставя условията”, заяви той. 

“Наличието на такъв субект означава, че от началото на кампанията няма да стои изобщо въпросът дали ГЕРБ ще финишира първи. Това ще означава да не разделяме избиратели, които мислят по един и същи начин”, добави той.

“Необходим ни е стабилен дългосрочен политически субект, който да залага на демократична вътрешно-политическа култура. Не малка група хора да вземат решения, не поредните лични проекти или решения, които се вземат от някое диванче или от някоя стаичка”, каза още той. 

Според него трябва да се потърсят тези граждански организации, лица, политически формации, които споделят общите идеали, за да се формира подобен голям субект. 

“След като призовахме за по-внимателно конструиране на коалицията, след като отчетохме влиянието на войната, след като призовахме да се подходи внимателно към формирането на втори кабинет, се надяваме да бъдем чути, когато със същия здрав разум призоваваме за предизборна коалиция. Ако не проведем разговор какво трябва да правим, ще имаме безкрайни служебни правителства”, каза той.

Христо Иванов: Политиците, чиято биография е свързана с корупция, трябва да слизат от сцената

Не мисля, че сме казали нещо извън това, което говорим по принцип. Това заяви в "Панорама" по БНТ съпредседателят на "Демократична Бълг...

Христо Иванов заяви, че очаква трудна кампания, която ще доведе до още по-фрагментиран парламент. Според него в следващото Народно събрание може да се появят формации, които да направят създаването на мнозинство още по-трудно.

“Когато сравняваме миналата кампания и тази, която ни предстои, вижте колко пъти ще се спомене думата “Русия” и колко беше спомената преди година. И ще видим колко е голяма разликата”, коментира той и добави, че войната ще бъде основният фактор, който ще влияе върху нагласите.

“Тази кампания ще има две теми, които ще се конкурират - войната и корупцията. Трябва да стане ясно, че това е една и съща тема. Само преди ден се случиха взривове в складове на български производител на оръжие. Трябва да си даваме сметка, че войната е на наша територия”, заяви Иванов. 

“Българските политици предпочитат да не говорят за войната, да я изтласкват. Не можем да игнорираме реалностите. Защото реалностите винаги печелят срещу политиците”, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика