И да е нарушил правилата с новия закон за хазарта, парламентът няма да бъде наказан

7125
И да е нарушил правилата с новия закон за хазарта, парламентът няма да бъде наказан
Снимка: БГНЕС

От началото на тази година безспорно най-големият скандал в България е този с хазартния бизнес на Васил Божков и с повдигнатите му куп обвинения, включително досъдебно производство за неплащане на такси по Закона за хазарта, в което има данни за убийства, изнасилване, рекет. Божков е търсен като организатор на престъпна група и по последна официална информация е задържан в Дубай.

Докато прокуратурата осъществяваше своите действия по привличане под отговорност на Божков, буквално за по-малко от 24 часа (от късния следобед на 6 февруари до около 10:00 сутринта на 7 февруари) беше приет нов Закон за хазарта. Инициативата за това беше на лидера на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов, но приетото в крайна сметка се различава коренно от това, което първоначално Симеонов предлагаше. Основните промени – веднага щом промените влязат в сила, т.е. бъдат обнародвани в Държавен вестник, лицензите на частните лотарии стават невалидни. От тогава лотарии ще може да се организират само от държавата, т.е. от Българския спортен тотализатор (БСТ) и то само с нает от БСТ персонал в собствени или пунктове под наем, които са обособени като места за лотарийни игри.

Иван Гешев: Има официално потвърждение от ОАЕ, че Васил Божков е задържан

Има официално потвърждение от Обединените арабски емирства (ОАЕ), че Васил Божков е бил задържан. Това каза главният прокурор Иван Геше...

Още по-скандално – хората, които до този момент са спечелили от частни лотарийни игри, ще трябва да си търсят сами печалбите оттук-насетне. Първоначално Симеонов предлагаше друго – лотариите да плащат всичко накуп най-късно до 30.06.2021 година, а ако не могат – разсрочено до 31.12.2025 година, като това се уточнява с договор между съответната лотария и съответния печеливш. Ако и след 31.12.2025 година има неизплатени печалби, те се покриват от банкова гаранция, която операторите на лотарии осигуряват 30 дни след влизането в сила на сегашния закон. Само че всичко това е аут от поправките – сега печалби се търсят "съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра". Или както каза Валери Симеонов веднага след приемането на закона на второ четене – всеки спечелил си завежда дело, ако не му платят парите!

Изричното уточнение в случая е, че обикновено големи печалби в лотарийни игри се плащат разсрочено и това е практика в цял свят. Още на второ четене на ниво "комисия" в снощи обаче вносителите, т.е. Валери Симеонов, не представиха никаква официална статистика колко спечелили има, които още имат да получават печалби и за каква обща сума става въпрос!

Скоростното приемане на закона накара Actualno.com да направи проверка в Правилника за дейността на Народното събрание – дали няма нарушена процедура. Прави впечатление чл. 79 от документа. В него пише, че законопроектът и необходимите към него документи, както и докладът на водещата парламентарна комисия по темата, се дават на депутатите не по-късно от 24 часа преди началото на заседанието, на което предстои гледане.

Пред Actualno.com адвокат Петър Славов, който беше народен представител в 43-тото Народно събрание, коментира, че приемането на закона толкова бързо (за по-малко от 24 часа) е нарушение на правилника, както и на Закона за нормативните актове. По думите му, не е имало достатъчно време депутатите да се запознаят с материята и да поискат експертно мнение в случай, че нещо по поправките не им е ясно. Целта не е да се натисне едно копче, посочи той. На изричен въпрос на Actualno.com дали това е основание да се атакува законът, г-н Славов отговори, че Конституционният съд в практиката си не приема нарушения на Правилника на парламента като причина да бъде спиран даден закон. Но бившият депутат беше категоричен – затова има обществено обсъждане, да се изчистват неясни моменти и да не се стига до положение, при което да се правят "поправки на поправките". Петър Славов видя почва точно за "поправки на поправките" заради положението с неизплатените печалби.

Пряк сблъсък в ефир между Божков и съдружника му, който се обърна към прокуратурата

Злостна пропаганда. Никой не каза, че съм внесъл 500 млн. лева в хазната. Посъветвах в друго интервю г-н Гешев да не бърка Търговския з...

Ясно е, че зад тази бързина стоят сериозни интереси и те не са в защита на обществените, е мнението на Славов, който напомни, че с новия закон по никакъв начин не се атакува агресивната и скритата реклама на хазарта – това, което прокламираше вносителят Валери Симеонов като основна цел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика