И независимите депутати с право на декларации от трибуната

3306
И независимите депутати с право на декларации от трибуната
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, вече ще имат право на декларация от парламентарната трибуна, реши парламентът с днешната промяна в правилника за работа.

Предложението за това дойде от „Прогресивните социалисти“, както назовават себе си отцепилите се народни представители от групата на БСП, а то бе одобрено последователно от Комисията по правни въпроси и в пленарна зала. Начело на проекта за решение бяха имената на Красимир Янков и Валери Жаблянов, които участваха и в лидерската битка в левицата, провела се наскоро. Идеята им намери подкрепа в редиците на управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, но бившите им съпартийци остро се възпротивиха.

НС: Кворум на ръба, обиди и нови искания за оставка в парламента

Със 121 депутати в пленарната зала, парламентът събра кворум на ръба, за да започне днешното пленарно заседание, предаде БГНЕС. Депута...

„Опитвате се да докарате още няколко гласа сутрин за регистрацията“, обвини в сделка Кристиан Вигенин дясната част на залата и допълни: „Превръщате правилника в една ресторантска салфетка. Не, че той се спазва“. Според депутата с това решение се дава възможност за създаване на квази-парламентарни групи, а подкрепяйки го от ГЕРБ се опитват да „сглобят поредната си патерица“.

„Съжалявам, че мои другари, които съм уважавал участват в това“, каза още Вигенин от трибуната.

Съпартиецът му Явор Божанков пък го подкрепи с думите, че този парламент вече няма ясно управляващо мнозинство, а чрез различни сделки управляващите се опитват да си докарат няколко гласа в своя подкрепа.

„Съвестта и убеждението на всеки гражданин и народен представител е неприкосновена и не може да бъде поставена на съмнение“, защити предложението Милен Михов от „Обединени патриоти“, който призова колегите си от БСП да не превръщат пленарната зала в „партийни съдилища“. „Защо ваши другари ви напуснаха? Това е ваш въпрос“, категоричен бе той.

Напусналите БСП депутати гласуват в комисия с ГЕРБ

В правна комисия днес ГЕРБ, ОП и напусналите БСП депутати гласуваха с ГЕРБ за промени в правилника на НС, които им дават права като на ...

В спора се включи и Тома Биков от ГЕРБ, който обвини опозицията, че използва тежкото време на епидемия, за да саботира работата на парламента, тъй като в редиците на парламентарните групи има много отсъстващи, които са болни от COVID-19 или поставени под карантина. „Да няма кворум, да няма заседание на парламента, да има предсрочни избори и служебно правителство на един човек, който до скоро не вярваше, че има коронавирус – води се президент на тази държава, но не е такъв“, заяви Биков и продължи: „На път сте да влезете в коалиция с коронавируса“.

В крайна сметка мнозинството реши нечленуващите в група депутати също да разполагат с няколко минути, в които да представят становището си по актуална за страната тема от парламентарната трибуна.

Припомняме, че сутринта депутатите се скараха тъкмо заради тази допълнителна точка в дневния ред, а вчера в правна комисия социалистите направиха скандал, след като поправката в правилника беше одобрена с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и напусналите групата на БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика