И Трайков, и Каракачанов се обявиха за защита на границата ни, дори със сила

2673

Българската граница трябва да се охранява на всяка цена - включително и с репресивни мерки. Около тази позиция се обединиха Трайчо Трайков - кандидат-президент на Реформаторския блок и Красимир Каракачанов, издигнат от коалиция "Обединени патриоти". Те взеха участие в сблъсък на позиции и мнения в първия телевизионен дебат за президентските избори в ефира на bTV.

Разделението в българското общество трябва да спре. Трябва да се води максимално независима външна политика. Трябва да се справим с корупцията във властта и битовата престъпност и трето - с нелегалната имиграция. Ние сме против настаняването на нелегални мигранти у нас. Това обяви като свои приоритети Каракачанов, ако стане президент. Трайчо Трайков наблегна на вътрешната сигурност по отношение на здравеопазване и социална услуги, а във външната политика твърдо трябва да се поставят интересите на нацията.

Радан Кънев: Цачева не показва воля и способност да започне борбата

Пред нас има много тежки предизвикателства и това, че доминиращата партия иска да си премери мускулите, да наложи тотален личен контрол...

Национална сигурност

България не е готова за мигрантската криза, защото изпълняваме брюкселските разпореждания, смята Каракачанов. Българският народ не е виновен, че някои от Великите сили са решили да разбият Близкия изток, отбеляза още той. Според Трайчо Трайков България трябва да умее да използва ресурсите на своите съюзници за справяне с предизвикателствата на мигрантската вълна.

Има хванати мигранти, няма хванати каналджии, има намалена контрабанда, но няма хванати контрабандисти, подчерта Трайков, като анализира настоящата политическа ситуация.

Според Каракачанов българската граница не е поле, през което може да премине всеки. Затова - освен гранична полиция, трябва да има военни групи. Той се обяви за използване включително на сила за отблъскване на огромни мигрантски нашествия, ако има такива. С това се съгласи и Трайчо Трайков. Границата трябва да се охранява и включително с репресивни мерки, затова е граница. По думите му състоянието на армията е незавидно. Българският многоцелеви изтребител трябва да охранява небето ни под наше командване, смята още Трайков.

Външна политика

Трайчо Трайков: Резилът за ООН беше, когато Борисов се поддаде на натиска на Първанов

България е в доста конфузна ситуация по отношение на кандидатурата за генерален секретар на ООН. Ние сме в ситуация в която не знаем ка...

Кандидатът за президент на Реформаторите каза, че ЕС и САЩ са наши съюзници и пред тях трябва да отстояваме нашия интерес. По отношение на Турция и Русия, ние искаме само едно - равнопоставеност, подчерта Трайков. Красимир Каракачанов заяви, че никой не може да поставя ултиматуми на България по отношение на българските интереси. Ние трябва да бъдем генератор на идеи, а не да изпълняваме чужди идеи, смята той. Трябва да се стремим да развиваме нормални отношения с Русия и Китай, с нашите съседи, отбеляза още кандидат-президентът на патриотите.

"Не одобрявам санкциите на Русия, защото те нанесоха санкции на почтения бизнес", категоричен беше Трайков. По думите му действията на Русия ощетяват българския бизнес и затова е виновна Русия. Москва налага забрана на европейския внос, припомни той.

Турция е добър наш съсед, но ние не трябва да си затваряме очите за реалните проблеми, заяви още Трайков. На това Каракачанов контрира с думите, че Турция не е добър наш съсед, защото според него добрите съседи не се бъркат във вътрешните работи на България. Южната ни съседка ислямизира и турцизира част от българското население, смята Каракачанов.

Според Трайчо Трайков "Турски поток" няма да стане. Това е сделка, която изглежда абсолютно неизгодна за Русия и прилича на поредното харчене на парите на руските граждани, убеден е реформаторът. Красимир Каракачанов пък се обяви категорично против издаването на визи за турските граждани и влизането на Турция в Европейския съюз.

Правомощията на президента

Трайчо Трайков: Явно няма да продадем оборудването за "Белене"

„Изказването на министър Теменужка Петкова предопределя съдбата на реакторите за АЕЦ „Белене“, които още нямаме. Став...

Президентът трябва да има право на законодателна инициатива. Освен това трябва да иска вот на недоверие към правителството, според Кракачанов. Той се обяви за разширяване на правомощията на държавния глава, но каза, че ще се съобразява с това, което разписано в Конституцията.

Трайчо Трайков отбеляза, че за него правомощията на държавния глава са достатъчни. Той каза, че в тази надпревара всички са му опоненти, но най-много несъгласия имал с онези, които не представлявали български интереси. Каракачанов посочи като свои опоненти в битката за "Дондуков" 2 кандидатите на ГЕРБ и БСП.

Двамата отговориха единодушно на блиц въпроси, че не са били членове на БКП и не се срамуват от миналото си.

В края на дебата преминаха престрелки между двамата относно членството на Каракачанов в тайните служби, като Трайков подхвърли, че г-жа Доста Димовска (Димовска - Дългогодишен заместник-председател на партия ВМРО-ДПМНЕ в Македония - бел. ред.) е била агент на сръбските тайни служби. Известно е, че Каракачанов беше в близки отношения с починалата Димовска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика