И в парламента както и пред него - печатане на пари и дългови роби

12723
И в парламента както и пред него - печатане на пари и дългови роби
Снимка: БГНЕС

След като картинката пред Народното събрание се изрази - против Кери-Мери и новия дълг, в парламента дебатът горе-долу придоби същите окраски.

В реч, продължила близо един час, финансовият министър Владислав Горанов убеждаваше парламента, че новият дилърски договор, обхващащ следващите три години, трябва да бъде сключен. Това е единственият начин да управляваме държавата - покриваме стари задължения и запълваме дефицита в бюджета.

Плевнелиев призова за отговорен дебат по заема за 16 млрд. лв.

Президентът Росен Плевнелиев призова за отговорен дебат по заема за 16 милиарда лева, предаде БНР. "Никога досега не е имало толкова и...

За финал Горанов не пропусна и най-гласовития противник на вземането на нов заем - Мая Манолова. "Не можем да печатаме пари, сами ти го можеш. Само това е алтернативата на сключването на споразумението за теглене на заем от до 16 млрд. лева", категоричен беше Горанов.

Естествено, Манолова не остана длъжна. "Можете да печатате дълг и бюлетини, което сме видели. Ще се обяснявате още 30 години защо направихте българските граждани дългови роби", каза тя и заплаши да издаде "нова емисия банкноти, с ликовете на всички депутати от ГЕРБ".

Изказването на Горанов по същество

Към 19 февруари наличните средства на правителството във фискалния резерв са 5 млрд. лв., след като се извадят целевите средства оперативни правителството, обясни финансовият министър. Владислав Горанов припомни, че в края на 2012 година, преди Бойко Борисов да подаде оставка, понижението на разходите е било сведено до под половин процент. "В следващите години ние не успяхме да приемем за ценност да харчим толкова колкото изкарваме", допълни Горанов. По думите му, за да покрива разходите си, българската държава трябва или да се тегли заеми, или да продава имущество, но страната ни е извършила приватизацията преди няколко години.

Протестът на БСП-София се премести зад Народното събрание

Протестите, организирани от БСП-София и от Атака, се обединиха. Протестът, организира от столичното крило на червената партия се прем...

Министърът на финансите представи на народните представители данни на БНБ от 1 януари 2015 година, където се описва финансовото състояние на страната. "Според БНБ в транзитните сметки на НЗОК е имало 32, 8 милиона лева", посочи Горанов. Той припомни и кризата с банковата система на страната, когато се е наложило да бъде даден заем на Първа инвестиционна банка в размер на над 1 милиард лева и посочи, че това е било единственото правилно решение на министъра на финансите тогава.

Ядрените фондове могат да се вземат краткосрочно, но не могат да бъдат използвани като целеви ресурс, подчерта изрично Горанов, коментирайки и тази идея да бъде избегнато вземането на нов външен заем.

В момента Народното събрание е в почивка - до 12:00 - 12:05.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика