Идея: Задължително ОВОС за инвестиционни намерения за горене на отпадъци

2025
Идея: Задължително ОВОС за инвестиционни намерения за горене на отпадъци
Снимка: БГНЕС

Задължително при всички инвестиционни намерения, касаещи изгаряне на отпадъци, да се провежда процедура за оценка на въздействието на околната среда (ОВОС). Това педвиждат подготвени законодателни промени от ГЕРБ, съобщи председателят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева, предаде репортер на Actualno.com.

Василева поясни, че с въвеждането на такова задължително изискване ще се избегне възможността някои инвестиционни намерения да минават само с едно съгласувателно писмо от РИОСВ и да се осъществяват без хората да са известени какво е възнамерявал съответният оператор. Тя съобщи за законодателната инициатива след изнесено заседание на парламентарната комисия по околна среда, което се проведе в МОСВ и с колегите си депутати участва в представянето на Национален координационен център към МОСВ, който е за управление на водите, отпадъците и чистотата на въздуха.

Мерките касаят и експерименталните разрешителни, поясни пред Actualno.com министърът на МОСВ Емил Димитров, непосредствено след посещението си в "Бобов дол". Такива експериментални разрешения се давали за по няколко месеца при въвеждане на нова апаратура, за да бъде настроена. "Последното разрешение за ТЕЦ „Бобов дол“ беше за 6 месеца – твърде голям срок. Отделно те се бяха опитали да го прекъсват, пускат, прекъсват, пускат... - ако може до безкрай тези 6 месеца да ги разтеглят, което не би било редно", посочи министър Димитров. "Сега идеята е, преди да се започне дори експерименталното, трябва да има ОВОС. Защото каква полза като отровиш природата и после се разбере, че този експеримент не е бил успешен", добави той.

"Не мога да си представя, че дадено разрешително за площадка е пожизнено наследяемо", обърна внимание още министър Димитров. "В момента става така – даваш му го и в момента, в който му съставяш акт, той го пререгистрира на друг и той почва да си ползва разрешителното, после на трети и... в един момент се оказва, че някой системно осъществява проблеми и ти не можеш да му закриеш площадката", посочи министърът и подчерта: "Аз съм за обратния вариант – който се е опитал да направи нещо в България да си носи последствията".

Министър Димитров съобщи, че има доста идеи за законодателни промени и за водите, и отпадъците, и хвостохранилищата и сподели пред Actualno com, че е помолил едни от на най-известните професори и инженери и притежатели на авторски права в областта да направят пътна карта на хвостохранилищата в България – къде какви хвостохранилища има и в какво състояние са. "Защото като протече и тръгне надолу и залее селото е малко късно. Това ми е важна тема, защото рано или късно някое хвостохранилище ще тръгне. Нека да ги знаем и да ги държим под контрол", поясни Димитров.

Вътрешният министър с нова информация за италианския боклук

Вече сме върнали контейнери с италиански боклук, обяви вътрешният министър Младен Маринов по време на парламентарен контрол. Народният...

Запитан за резултата от проверките в "Бобов дол", той съобщи, че предстоят проверки и в Перник, и в "Брикел" и в ТЕЦ Сливен, както е по постановлението на прокуратурата от днес. "Трябва да проверим кои фирми са доставяли, какво точно са изгаряли, имат ли действителни комплексни разрешителни, филтри и всички изисквани уреди за изгаряне на отпадъци", каза той и подчерта, че ТЕЦ-овете „Бобов дол“, „Перник“ и „Брикел“ могат да горят само въглища.

Мнението на главния прокурор Иван Гешев по темата с горенето на отпадъци може да прочетете в този материал.

За положението в Перник, Димитров заяви категорично, че и на „Стомана Индъстри“, и на ТЕЦ „Перник“ ще бъдат съставени актове. "При всичкото нямане на вода те да си пускат не е редно, така че ще бъдат глобени“, каза той и увери:„Всички, като по домова книга, ще си получат наградите“, визирайки нарушителите по справката на МОСВ.

Една от оперативните зали на координационния център към МОСВ, която разгледаха депутатите от комисията по околна среда, е за управление на отпадъците.

Връщаме контейнери с отпадъци в Италия, обеща Ревизоро

Предстои връщане на контейнери с отпадъци в Италия, които са иззети след проверки в Батак и Варна. Това каза министърът на околната ср...

Там в реално време се наблюдават площадките за изгаряне на отпадъци – какво се подава в инсталацията и какво се изгаря, засега в циментовите заводи. На друг екран на стената е таблица с данни за комплексните разрешителни, на трети - карта със специалните КПП за внос на отпадъци.

В другата оперативна зала на координационния център се следи състоянието на водите.

В нея всекидневно се анализира притокът и отокът на значимите комплексни язовири и се прави бюлетин, проследяват се обемите в реално време. демонстрирана бе и връзката на МОСВ с информационната система на "Напоителни системи". "Стремим се да вкараме и видеонаблюдение с ултразвуковото измерване на обемите във водните басейни", посочиха експертите. Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков съобщи, че ще има видеонаблюдение и измервателни уреди и на оттока на язовирите, които са за питейно-битови нужди.

Координационният център беше представен в отсъствието на министър Димитров, заради спешното му посещение в "Бобов дол", макар, че е създаден по негова инициатива. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика