Ревизоро: Градове пият вода за поливане или за промишлени цели

7378
Ревизоро: Градове пият вода за поливане или за промишлени цели
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

За фрапантни нарушения във водоснабдяването алармира екоминистърът Емил Димитров - цял град бил закачен за водопровод за напояване, а в друг град - два квартала били вързани към промишлен водопровод, без измерителни уреди, вместо към водопровода за града, но отказа да посочи кои са.

Има един град, в който това което е разрешено с нормалния водопровод с пречиствателна станция не се ползва и вместо това целият град е закачен към водопровод на "Напоителни системи" и без да се пречиства, захранва целия град, посочи Димитров. "Аз не мога да го спра, защото хората ще останат без вода, но ако утре има някакви заболявания, няма ли да кажат – защо си мълчите, така че съм сигнализирал", коментира той.

И в Батак недоволстват от италиански боклук

Темата "италиански боклук" стигна и до Батак. Причината – депониране на отпадъци от Италия в бившия военен завод в града. Според...

Министърът поясни за конкретния случай, че от един и същ язовир има водопровод за питейни цели с пречиствателна станция, има и друга тръба, която е за напояване. "През другата тръба - за напояване те са включили целия град и всъщност не ползват водопровода с пречиствателната станция", подчерта Димитров.

Запитан дали абонатите плащат вода, той отговори: "Те плащат, но "Напоителни системи" не знаят колко вода тяхна е взета, защото нямат водомер на тази система, а тази с водомера не се ползва към "Напоителни системи". "Напоителни системи" не могат да контролират нивото към язовира и излиза, че ние към "Напоителни системи" имаме упрек, защото няма разрешение те да ползват тази вода за питейни цели, а този който е включил целия град се ослушва", коментира Димитров. Той е категоричен: "Това също не е наш проблем, а е криминален" и съобщи, че е провел среща с главния прокурор и с МВР, както и че е е предал цяла папка материали.

Димитров разказа как се е разбрало за случая с двата квартала, захранвани от промишлен водопровод. "Ние сме ограничили потреблението на промишлените обекти – на завода има пломба на водомера, шахтата, която отива към завода за промишлени цели сме затворили и в един момент се оказва, че цели два квартала са без вода, защото някой на времето решил да не ги закачи към водопровода за града, а да ги закачи към промишления без измерителни уреди".

Екоминистърът е убеден: "Този някой едва ли е в нашето министерство" и предупреди: "Ние сега ще сложим водомери на всички язовири за питейно-битово водоснабдяване, за да е ясно какво точно подаваме, а надолу по веригата те (нарушителите) ще излязат сами".

Димитров отправи апел към всички ръководители във ВиК сектора, независимо дали са към общини или държавни структури: "Имате си собствени мощности, ползвайте си мощностите, не източвайте залпово язовирите, защото започваме да следим ежедневно."

Скандал в село Карлуково - заради пестициди

Тонове пестициди станаха причина за спонтанен протест в ловешкото село Карлуково. Кметът на селото обаче счита, че протестите само пред...

"Ако някой реши да не спазва предписанията, които утре ще разпишем и да точи 10 пъти повече, отколкото е притока или да си търси всякакви други причини, за да може някой във времето да му дава пари или да му строи нови мощности, да знае, че на десетия ден ще се разбере какви ги върши и ще понесе цялата суровост на закона", предупреди той.

Проблемът с боклука

През по-малко КПП ще минават вносните боклуци, ако бъдат приети мерките, предлагани от еко-министъра Емил Димитров. "Сега ние не можем в цялата страна да създадем нова митническа служба от екоинспектори, които да бъдат там", обясни той и добави, че от друга страна действащите митнически инспектори не винаги се чувстват компетентни поглеждайки отпадъка да установят какъв е, поради което се получава или голямо изчакване по границите, или голямо напрежение при легалните търговци.

"Ние към легалните претенции нямаме, но рисковите категории ще минават през точно определени пунктове, намалени по брой, за да можем да бъдем там и да упражняваме контрол", поясни Димитров. Той посочи кои ще са специалните пунктове – "Калотина ще бъде за границата със Сърбия, Гюешево – с Македония, Кулата и Капитан Петко Войвода – с Гърция, двете морски пристанища и по северната граница, тъй като сме отворени към ЕС – Дунав мост, Видин, ж.п. линията на Кардам и две ферибоотни връзки". Предстои мерките да бъдат обнародвани, след това да се издаде заповед, поясни Димитров.

Той отбеляза още, че предлаганите от него мерки включват засилен контрол от Митниците, РИОСВ, както и информацията да идва в МОСВ в София и да се предоставя и на МВР и на регионалните структури, където ще пристигат отпадъците. Така, според Димитров МВР, митниците и МОСВ ще имат своевременно информация къде какво ще влезе, за да извършват засилен контрол. "Нека да се знае какво влиза, да видим какви са разрешителните, базата данни да е в София, а не по места и от София да се казва – изчакайте там с този камион ще изпратим проверка или от съседния окръг – елате на проверка, отидете с нашите инспектори или сами", добави той.

Зам.-министър пуснал тонове италиански боклук у нас

Зам.-министър на околната среда и водите е разписал съгласие за трансграничен превоз на 25 000 тона отпадъци от Италия у нас. Това съоб...

Министър Димитров съобщи, че разполага с информация за новия случай с внесен боклук във Варна, но отказа да я сподели с представителите на медиите с аргумента, че разследващите ще я оповестят. "По този случай други органи са се разпоредили. Знаем контейнерите, правим проверка, както и за предишните – кога са внасяли, къде са внасяли в кои бази са били", каза той. Според него случаите, които започнаха да излизат в медийното пространство са отзвук от засиления контрол. "Всеки, който е внесъл контейнер с намерение да го препродаде, понеже не може и няма къде да го откара, се чуди как да се отърве. Някои се опитват да ги връщат обратно, други се опитват да ги изхвърлят по дерета, за да е анонимна отговорността", коментира той. Димитров разказа, че днес е имал среща с МВР и са договорили как да обменят информация и да координират действия по отношение на отпадъци, води, граници и търсене на казания и подчерта, че се прави оперативен център, който ще подпомага митниците.

Министърът представи пред парламентарната комисия по околна среда предложенията си за засилен контрол по отношение на водите и отпадъците и получи одобрение от представителите на различните политически сили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com