Идеята за 25 дни платен годишен отпуск е популизъм според бивши министри

8098
Идеята за 25 дни платен годишен отпуск е популизъм според бивши министри

Предложението годишният отпуск да се увеличи от 20 на 25 дни на независимия депутат Георги Кадиев е популистко. Около това мнение се обединиха бившият министър на икономиката Лидия Шулева и бившият социален министър Иван Нейков в предаването „Лице в лице” по bTV.

"Да се търси евтин популизъм през лансиране на една идея за по-дълга отпуска, не мисля, че е уместно", посочи Шулева.

Кадиев иска референдум по предложението му за по-дълъг платен отпуск

Референдум по предложението за увеличаване на отпуските би бил най-добрият начин да се чуе мнението и на работещите, и на работодателит...

"По броя на почивните дни, официалните празници, сме на водещо място. Шампион сме и по сливане на почивни с работни дни, които след това проформа се отработват и разстройват целия производствен процес", изтъкна Шулева. „Ако сметнем 12 дни официални празници плюс 20 дни отпуска, отиваме на 32 дни, в които се почива”, изчисли тя.

Основният мотив на вносителя беше, че така се намалява стресът. Не може да се твърди, че с увеличаването на годишния отпуск точно с 5 дни ще доведе до намаление на стреса, подчерта тя.

Според нея увеличаването на дните отпуск едва ли ще доведе до по-голяма производителност на труда.

Това е пиар кампания, в предложението няма никаква икономическа логика, отбеляза Иван Нейков.

Той подчерта, че е необходимо добро трудово законодателство за микропредприятията. „Не може от една фамилна фирма, в която работят баща, син, майка и баба, да искаме да прилага Кодекса на труда”, категоричен беше Нейков.

БСК е против предложението на Кадиев за увеличаване на платения отпуск на 25 дни

Българската стопанска камара (БСК) категорично не приема предложението за увеличаване на размера на основния платен годишен отпуск от 2...

Малките фирми не могат да си позволят с приходите, които получават, да плащат такива отпуски. Друг проблем е, че много хора не ползват отпуските с идеята да се натрупат и след това да им бъдат изплатени, допълни Шулева.

"Министърът на финансите направи цялата ситуация около реформата в МВР като по учебник, в който пише как да не правиш реформа", коментира още Нейков.

"Всичко, което можеше да бъде сбъркано, беше сбъркано – подходът, времето, тайнствеността, неясната цел. Ако искаш нещо да не стане, направи го по този начин", допълни той.

Според него е била естествена и получената реакция от страна на служителите на МВР. В резултат на лошия подход загубихме целта, обобщи Нейков.

По думите му се налага сериозно преразглеждане между първо и второ четене на бюджета за догодина.

Къде по света бащите получават най-дълъг отпуск при раждане на дете?

По данни на Световния икономически форум, Япония и Южна Корея са страните, където бащите получават най-дълга почивка от работа, когато ...

„Ако трябва, да спрем някоя и друга магистрала и да решим проблема със сигурността и капацитета на полицията. Това е по-важно, отколкото две-три ленти да бъдат срязани. По-добре полицаите да бъдат въоръжени, обучени, по-добре полицаите ни да не бъдат по 120 кг. Тогава ще има по-добър резултат за хората, отколкото 20 км магистрала”, подчерта Нейков.

Припомняме Ви, че идеята за увеличаване на платения годишен отпуск дойде от депутата Георги Кадиев. Аргументите му са, че това ще намали стреса, ще подобри здравето и работоспособността на българите.

Според Кадиев в редица държави има повече платен годишен отпуск и от това икономиката не търпи загуби. Предложението на депутата среща подкрепата на синдикатите.

Срещу идеята се обяви бизнесът. Неговите мотиви са, че ще се намали конкурентоспособността на индустрията, допълнително ще се генерират загуби за икономиката. Освен това работодателите пресмятат, че спрямо редица други жители на Европа сумарно българинът има повече почивка.

Работодателите настояват Георги Кадиев да оттегли законопроекта, но той е категоричен, че няма да го направи.

Отмяната на графиците за отпуски вече е официална

Официално бе премахнато бе задължението работодателите да утвърждават график за ползване на платения годишен отпуск. Това се случи чрез...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика