Илхан Кючюк: Скопие и София да оставят историята на историците

2406
Илхан Кючюк: Скопие и София да оставят историята на историците
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Двустранните въпроси би трябвало да се решават в двустранен формат, а историята да се остави на историците, заяви днес евродепутатът Илхан Кючюк, докладчик за Република Северна Македония в ЕП, който е на посещение в Скопие, предаде агенция МИА.

На съвместна пресконференция с външния министър Буяр Османи Кючюк каза, че добросъседските отношения са важна част от всяка рамка за преговори, а за изграждането им за бъдещите поколения е необходимо да се възстанови взаимното доверие между страните. "Историческите въпроси трябва да се решават от компетентни историци. Разговорите за история трябва да бъдат оставени на професионалистите", каза Кючюк, като добави, че отговорността на политиците е да вземат политически решения, а не да ги замитат под килима и да обвиняват историците за това.

Проф. Фръчковски: Диалогът ни с България все още не е започнал сериозно

Спорът с България може да бъде разрешен и за шест месеца, но само ако македонското и българското правителство започнат реален диалог и ...

Евродепутатът каза, че съвместната комисия би трябвало да продължи работата си, а взаимното доверие трябва да бъде възстановено, защото в противен случай "няма да е възможно да се постигнат добри резултати". Кючюк подчерта, че ролята на политиците не е да издигат стени, а да ги събарят, за да могат гражданите на Република Северна Македония и България да живеят в по-добър свят. Той каза че присъединяването на Република Северна Македония към ЕС е от стратегически интерес не само за нея, но и за България и затова има нужда от диалог, искрени отношения, връщане към договора от 2017 г. Относно проекторезолюцията за Република Северна Македония, която трябва да бъде приета от Европейския парламент, Кючюк каза, че неговата роля като докладчик за страната е безпристрастна и отразява реалната картина за нея.

"Постижения като членството в НАТО и ЕС изискват наднационален консенсус и всеки трябва да има своя роля - гражданите трябва да изискват повече от политиците, както и конструктивност от опозицията. Реформите, които са важна част от правителствената програма, трябва да продължат по целия път, тъй като Европейският съюз изисква дълбоки реформи", каза евродепутатът, цитиран от 24 часа. Той отбеляза, че Република Северна Македония винаги е била готова да подаде ръка на ЕС в трудни времена, а и ЕС е готов да отвърне със същото, защото според него ЕС има интерес да бъде глобален политически фактор, което е възможно единствено с интеграцията на Западните Балкани в съюза.

Външният министър Буяр Османи от своя страна отбеляза, че Република Северна Македония е изпълнила изискванията във всички области и заслужава награда, а ЕС би трябвало да задейства решението си от март 2020 г. и да организира първата междуправителствена конференция. "Европейският парламент трябва да признае нашия напредък. Ние получихме твърда подкрепа от ЕП във всички фази на европейската си интеграция и ценим вашето лично ангажиране важният документ, който подготвяте, да отрази реалната картина и да бъде важен тласък не само за страната ни, но и за целия регион", каза Османи. По отношение на диалога с България Османи каза, че Република Северна Македония е готова да работи за отстраняване на пречките за пълноправно членство в ЕС. Той подчерта, че се води политически дебат с България за предотвратяване на по-дълбок застой в двустранните отношения и двете страни са близо до завършването на плана за действие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Сини като знамето на ЕП и зелени като гората в България": ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1

След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Киселова: Приетата забрана за реклама на хазарт е противоконституционна

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Бойко Борисов: Иванов и Атанасов не искаха Асен Василев за финансов министър (ВИДЕО)

ЦИК определи реда на участие в процеса на удостоверяване

Военният министър иска България да се настани в европейската отбранителна база

"Продължаваме промяната" за пенсиите: Ограбване на българския народ няма да мине

Какво свършиха депутатите от 49-ото Народно събрание?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика