Има ли нужда от конституционен ремонт - прочитът на двама депутати от VII-ото ВНС

1958
Има ли нужда от конституционен ремонт - прочитът на двама депутати от VII-ото ВНС
Снимка: БГНЕС

Двама депутати от VII-ото Велико народно събрание, приело настоящата Конституция, дадоха своя прочит на предложените от ГЕРБ промени в основния закон.  ето какво казаха в предаването „12+4“ на БНР Димитър Луджев и Петко Симеонов: 

ГЕРБ не предлага изцяло нова конституция, а настоящата не е овехтяла, е мнението на Димитър Луджев. Като се изключи намаляването на броя на депутатите, всички останали предложения нямат нужда от Велико народно събрание, посочи той. 

„За всички е ясно, че това е един лицемерен нескопосан опит да се избегне оставката на правителството и да се удължи това управление горе-долу до редовния му срок. Великото народно събрание е възможност да се избегнат избори, проведени от служебен кабинет, при условие, че подадат оставка. Което те не искат, тъй като един служебен кабинет ще проведе почтени избори по сегашния закон, който предвижда и машинно гласуване“, отеляза Луджев.

Дариткова депозира проекта за нова Конституция в парламента

Председателят на ПГ на ПП ГЕРБ д-р Даниела Дариткова депозира в деловодството на Народното събрание проект за нова Конституция на Репуб...

Според него управляващите се опитват да избегнат изборна загуба заради намалялата електорална подкрепа на ГЕРБ, съчетана с намалена възможност за манипулации на изборния резултат чрез машинното гласуване, ако се проведат избори в условията на служебно правителство. 

„Затова целият този безсмислен напън е за някакво Велико народно събрание, което въобще не е необходимо в момента. Напротив – то се превръща в пречка за реална промяна. Затова пробутват и тази идея за мажоритарни избори, както беше и през 90-та година, само че някак забравят, че тогава мажоритарните избори бяха на два тура, не можеше да се спечели от първи тур. Ако се вкара тази система – ВНС с мажоритарни избори с един тур: те на това се надяват да си укрепят положението“, коментира Луджев и прогнозира, че „това няма да мине по простата причина, че техните партньори не са заинтересувани“. 

С мажоритарно гласуване ГЕРБ и БСП ще спечелят почти всички мандати и ще елиминират шансовете на набиращите скорост опозиционни формации, категоричен е Димитър Луджев. „Това е простата сметка, която се прави. Но аз мисля, че на всички им е ясно за какво става дума“, добави той.

„Те много добре знаят, че ако сега се проведат избори за обикновено народно събрание, те ще ги загубят. ГЕРБ не може да спечели повече от 25%. В Народното събрание ще влязат 3-4 нови формации, с тях – нови млади хора от тези, които протестират – хора, несвързани с миналото, с ГЕРБ, мутрите и практически ще се даде възможност за създаване на нов тип управление. А ГЕРБ загубят ли властта, те ще се разпаднат като картонена кутийка, както се разпадна царското движение (НДСВ – бел.ред.) Защото това е една властова партия – клиентела, която се крепи на това, че държи администрация, държи бизнес поръчките“, отбеляза в анализа си Луджев.

Според Петко Симеонов, действаща конституция е добра и дава достатъчно възможности за промени от страна на обикновено народно събрание.  По думите му, основният ни закон има "много ясна философия". 

Проф. Стефан Попов: Идеята за Нова конституция е смехотворна

Смехотворна е идеята за свикване на Велико народно събрание, предложено от премиера Бойко Борисов. Това каза за БНР професор Стефан Поп...

Като се свиква ВНС за изработване и приемане на нова конституция, трябва да имаме ясно съзнание, че всички закони от последните 30 години и изградените институции се основават на сегашните конституционни текстове, изтъкна Петко Симеонов. 

„И ако тръгнем към нова конституция, ние можем да попаднем в лавина, плетеница от проблеми. Цялото законодателство, институциите, които са изградени, са изградени на основата на действащата конституция“ 

Симеонов е скептичен за промяна на основния закон, но признава, че някои редакции могат да се направят. 

„Нека има ВНС. Ние се нуждаем от такава крайна институция. Може да се промени глава 4, за президента – да му се даде законодателна инициатива и право за искане вот на недоверие за правителството. Да се махне фигурата на вицепрезидента, а президентът да се избира от народното събрание. Ние сме попаднали в особена „фигура“- целият народ избира президента, а правомощията му са никакви, той е някак оттласнат, отделен от парламента", посочи Симеонов.

"Ако Народното събрание избере президента, примерно с 2/3 или 3/4 от гласовете и му дадем допълнителни правомощия, без да отнемаме от досегашните му, тогава президентът става фигура с равнопоставена парламентарна тежест пред Министерския съвет и ще избягаме от тази ситуация, при която имаме Народно събрание, което е инструмент на изпълнителната власт“, смята Симеонов. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика