Инж. Николай Минков: Корупцията у нас е завладяла ненаказано всички йерархични нива на местната и държавната власт

5071
Инж. Николай Минков: Корупцията у нас е завладяла ненаказано всички йерархични нива на местната и държавната власт
Снимка: bgsd.eu

Инж. Николай Петров Минков има три магистратури - машинен инженер „Технология на машиностроенето и металорежещите машини“, стопанско управление с профил „Фирмен мениджмънт“ и педагогика. Той притежава и 40-годишен професионален опит в областта на: конструирането на механични съоръжения и инсталации, проектиране по част: „Технологична“ на инвестиционните проекти, проектния инженеринг, проектния мениджмънт, инвеститорския контрол, независимия строителен контрол, консултантски услуги в инвестиционното проектиране, мениджмънт на проектните ресурси и оценки, остойностяване, финансово-икономически и техникоикономически анализи на инвестиционните проекти. Проектирал и ръководил проектантски и проектни екипи за големи индустриални и инфраструктурни проекти в области като: миннодобивна, металургична, химическа, нефтохимическа, циментова, енергийна, газодобивна, нефтодобивна, газо и нефтопреносна, биогорива, фармацевтична и др. Участие в разработването, подготовката и реализацията на проекти на територията на всички континенти на планетата ни. Консултант по част: „Машинно-технологична“ и главен консултант от българска страна при разработването на проекта: „Нефтопровод Бургас-Александруполис“. Проектант с пълна проектантска правоспособност по част: „Технологична“ в инвестиционното проектиране. Член на Камарата на инженерите в инвестиционното проек-тиране (КИИП). Сертифициран експерт за водене на международни търговски преговори за големи и много големи сделки в областта на проектните ресурси (услуги, оборудване, материали, апаратура). Професионален опит само в големи и много големи индустриални и мултинационални компании. Преминал през всички йерархични нива от специалист до глобален мениджър. 

Ускорено икономическо развитие на България. Как?

В последните 33 години родината ни преживява безкраен и уникален преход – политически, икономически и социален. Преход, който е осъществяван като най-разрушителния в историята на човешката цивилизация. По времето на този преход беше унищожена по-вече от 60% от индустриалната ни инфраструктура чрез несправедливо и престъпно разграбване и унищожаване! По време на тежки войни на територията на дадена държава се унищожава между 30 – 40% от индустриалната инфраструктура, а ние без война – два пъти повече! Прогонихме едни от най-големите ни експерти и специалисти, както и млади талантливи българи извън пределите на Родината ни с нелогичната и деструктивната политика, която се водеше у нас през този период. В момента сме в първите три страни в света с най-бързо намаляващо население! От 25 – 29-то място в света по брутен вътрешен продукт на глава от населението в края на 80-те години на миналия век, сега се движим между 78 – 82-ро място в света по същия показател! На последно място сме в Европейския съюз по всички макроикономически показатели, с изключение на външния ни дълг, отнесен към брутния ни вътрешен продукт! Ние сме държавата в ЕС с най-ниските доходи (заплати и пенсии), с най-голям дял от населението ни под прага на бедност и с най-голямото разслоение на бедни и богати (коефициентът на Джини в България е най-висок в ЕС)! Загубихме голяма част от търговските ни брандо-ве на международните пазари! Превърнахме икономиката ни като производител на компоненти за оборудване на чуждестранни брандове! По-голямата част от работещата ни икономика е най-енергоемката и с най-ниската добавена стойност в ЕС! Корупцията у нас е завладяла ненаказано всички йерархични нива на местната и държавната власт! В резултат на всичко казано дотук, принуждаваме кандидат-инвеститорите у нас, главно големите международни компании, да ни заобикалят и да инвестират в съседните ни страни и в другите страни от Централна и Източна Европа! В последните години Родината ни е на последно място в ЕС по размер на чуждестранните инвестиции!

Какво трябва да се предприеме?

На първо място: преследване, уволнение и наказание на всички, които са приели корупционното поведение като норма!

На второ място: активно медийно отразяване на тези антикорупционни действия у нас!

На трето място: активни действия за промени в правните ни норми и съдебната ни система, за ускорено създаване и утвърждаване на нормална антикорупционна среда у нас!

На четвърто място: активизиране на специализираните ни държавни структури за про-веждане на срещи и форуми с големите инвеститори в Европа и света, с което да ги привлечем да инвестират активно у нас!

На пето място: срещи с българските общности във всички страни по света за привлича-нето им да живеят и работят в Родината ни!

На шесто място: утвърждаването на статута и водещата роля на висококвалифицираните специалисти, учените и университетите, като основни движещи сили в процеса на ускоре-ното икономическо развитие на Родината ни!

На седмо място: утвърждаване на публично-частното партньорство при създаването на Иновационни проектни клъстери, в които да бъдат включени специалисти и експерти от бизнеса, учените от БАН, Селскостопанската академия, университетите и научно-развой-ните звена към бизнес структурите. Целта на тези Иновационни проектни клъстери ще бъде реализирането на най-добрите научни изследвания, изобретения, полезни модели и бизнес-практики във високотехнологични фирми с висока добавена стойност в приоритет-ните стратегически сектори за развитието на Родината ни! В програмата на БСД – Евро-левица за ускорен растеж на България сме посочили 15 стратегически проектни напра-вления! По този начин ще се насочат усилията и творчеството на всички (от академика до студента) и чрез изпълнителските звена и кадри да се материализират творческите пос-тижения в индустриални и други икономически структури, чрез които да се повишат значи-телно годишните темпове на икономическо развитие (над 6%) и родината ни да заеме достойно място в ЕС и света като цяло, като степен на развитие и стандарт на живот! Ние сме талантлив народ и можем да постигнем тази стратегическа цел за по-малко от 10 години! Можем и го заслужаваме!

На осмо място: Българските правителства да работят перманентно за разширяване на българските пазари и да водят активни преговори с ЕС и ЕК да представляваме ЕС в дадени сектори като глобално представени български компании! Към настоящия момент България е единствената страна, която няма своя компания, която да представлява ЕС като глобално представена компания! За сравнение: няколко хиляди немски семейни компании през последните 25 – 30 години се превърнаха в глобално представени ком-пании, които представляват ЕС!

Ние сме талантлив народ и сме се доказали в годините с иновациите ни в различни области в световното развитие – от компютрите до космическите изследвания!

Нямаме повече време за отлагане! Нека да започнем от днес!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика