Испания обяви, че подкрепя с всички сили влизането на България в Шенген

2147
Испания обяви, че подкрепя с всички сили влизането на България в Шенген
Снимка: МвнР

“Испанското правителство ще подкрепя с всички сили влизането на България в Шенген, след като изпълнихте всички критерии, както и Председателството на Съвета на ЕС.” С тези думи Алфонсо Мария Дастис Кеседо, министър на външните работи на Кралство Испания, се обърна към своя български колега Екатерина Захариева в Мадрид.

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи е на двудневно работно посещение в Кралство Испания. Това е първата визита на български външен министър в страната от 12 години насам.

Пучдемон трябва да се яви пред съда на 17 ноември

Карлес Пучдемон и още четирима бивши каталунски министри са призовани да се явят пред съда в Белгия на 17 ноември, предаде AFP. Източн...

Захариева и Дастис констатираха, че двустранните отношения са отлични.

“Винаги сме имали пълна подкрепа от ваша страна, нашите вътрешни и правосъдни министерства работят много добре, имаме значителни испански инвестиции, пътуванията и туристическите пътувания се увеличават. Тук живеят близо 300 000 българи, които са добре интегрирани в обществото ви”, констатира Захариева.

Българският първи дипломат изтъкна, че страната ни бе една от първите, които подкрепи териториалната цялост, конституционния ред и суверенитета на Кралството след възникването на кризата в Каталуния. “Убедени сме, че решението, което взехте за насрочване на предсрочни регионални избори, колкото е възможно по-скоро ще върне нормалния ритъм на живот в региона. За нас върховенството на закона е сред основополагащите ценности на ЕС. Вярвам в испанското правосъдие”, заяви Захариева.

“Благодаря за подкрепата, която ни оказа България. Ще се опитваме да запазим региона спокоен и да продължим да предлагаме всички административни услуги на населението, както и подготовката за изборите. Регионалната полиция с новото ръководство се справя с гарантирането на реда. Над 2000 компании напуснаха Каталуния, а безработицата в областта се увеличи”, каза Дастис.

Пучдемон се предаде на полицията в Белгия

Отстраненият каталунски лидер Карлес Пучдемон се е предал на полицията в Белгия. Това съобщи белгийската обществена телевизия, като се ...

Първите дипломати на България и Испания обсъдиха и един от основните външнополитически приоритети на българското правителство - европейската перспектива за Западните Балкани. “Интеграцията на Западните Балкани няма алтернатива. Трябва да им се даде политическа подкрепа и ясна перспектива, особено за младите. Това са млади по население държави, с голяма безработица, предразположени към нестабилност и хибридна пропаганда”, изтъкна Захариева.

На срещата бе обсъден и европейският дневен ред в контекста на Българското председателство - политиката за отбрана и сигурност, реформата в политиката по предоставяне на убежище, създаването на нови работни места, растежът и иновациите, подкрепата за кохезионната политика, Брекзит. Първите дипломати на двете държави констатираха, че позициите им се доближават по повече от приоритетите.

Вицепремиерът Захариева се срещна още с Мария Сорая Родригес Рамос, председател на Смесената комисия на Парламента на Испания по въпросите на Европейския съюз.

“Ние сме стратегически партньори и благодарим за подкрепата, която сме получавали винаги от Кралство Испания. В ЕС имаме доста предизвикателства - след Брекзит всички осъзнаха, че процесите не са невъзвратими и че трябва да отстояваме демокрацията всеки ден. Българският и испанският народ обаче са сред най-проевропейски настроените. Подкрепяме всички интеграционни процеси, продължаването на кохезионната политика, както и новите политики на сигурност, за убежището”, изтъкна министър Захариева.

Пучдемон призова за обединен фронт на партиите, подкрепящи независимостта на Каталуния

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон призова за обединен политически фронт на изборите в областта на 21 декември и за продължаване ...

По време на разговора бяха обсъдени ситуацията с миграционния натиск, Брекзит, дебатите за бъдещето на ЕС - теми, които ще са сред водещите и по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика