Историческият спор за Македония - как България ще защити интересите си?

9625
Историческият спор за Македония - как България ще защити интересите си?
Снимка: БГНЕС

Основният крайъгълен камък около, който беше конструиран Договора за добросъседство с Република Северна Македония беше решаване на проблемите в общата ни история. В момента има един отказ от решаване на тези проблеми, има едно протакане и отлагане от страна на македонските колеги. Сроковете са съвсем кратки и те трябва да покажат една мотивация и желание за работа.

Това каза в сутрешния блок на БТВ зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, който коментира вчерашната консултативна среща при президента по темата за членството на Македония в ЕС.

Зоран Заев: Приемаме препоръките на България

Може бързо да се намери решение за откритите въпроси с България. Това заяви министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев пред...

"В случая говорим за промяна на учебниците и изучаване на истроическата истина. Тук говорим за очертаване на общата история, а не за тълкувание на историята. България има възможност да използва много различни методи и инструменти, с които да въздейства. Много е лесно да кажем - ще се наказваме.

България няма да направи никакъв компромис по отношение на историята. Във всеки един момент, ако видим, че нашата история се използва, че е застрашен националния ни интерес, то тогава България ще се възползва от механизмите за въздействие, с които разполага. България има лостове за контрол и няма да изпусне този контрол. Никой не може да ни принуди и накара да направим нещо срещу националните ни интереси. Ние сме пълноправен член на ЕС.

Ако видим, че македонските колеги се заиграват с историята ни и националните ни интереси, ще използваме лостовете си на влияние. България никога не е казвала, че членството на Република Северна Македония е даденост и ще падне от небото. Трябва да имаме задоволителен резултат от работата на комисията. Решаването на проблема с Гоце Делчев ще бъде една много добра първа стъпка", даде пример Георгиев.

Темата коментира и журналистът Любчо Нешков. "Промяната в Македония е налице. Членстовото на Скопие в ЕС ще стане благодарение на подкрепата на България. Президентът Стело Пендаровски направи огромна грешка.

Политиците не се месят в историята, както направи той, те правят историята. Аз съм убеден, че неговите опити ще се провалят и Северна Македония ще стане член на ЕС, като за първи път от толкова много години ще бъдем заедно не само във военен, но и в икономически съюз. Това е неизбежно.

Бойко Борисов: Членството на Северна Македония в ЕС не може да се случва за наша сметка

Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята. Това каза премиерът ...

От двете страни има хора, които се опитват да тровят обстановката. Етническата принадлежност на Гоце Делчев не може да бъде променена или решена от Пендаровски или Каракачанов. Те могат само да си мечтаят за това, което той е направил и постигнал.

Нека вицепремиерът Красимир Каракачанов да отиде на ГКПП "Логодаж" и види какво става там - разпада се и преминават по една-две коли, вместо хората да общуват. Нали и роумингът щеше да се маха? Сега е 7 лева. Това са нещата, които сближават двата народа, а не ровеното в учебниците по история", категоричен бе той.

Последните две заседания на комисията, която трябва да реши историческите спорове, са били "безплодни". Експертите от Скопие изначално не са били готови за бързи корекции в интерпретацията на миналото в македонската историография. Това стана ясно от думите на проф. Ангел Димитров - съпредседател на Българо-северномакедонската комисия пред БНТ.

"Но през последните две наши срещи забелязахме едно ново очевидно втвърдяване на позициите им и започване да си задаваме въпроса до каква степен нашите колеги разбират духа на договора за приятелство и добросъседство и до каква степен са готови да работят за неговото изпълнение."

Проф. Димитров определи като голяма крачка това, което са постигнали "по отношение на Средновековието или по-точно оценката за цар Самуил като владетел на България, за общо честване на Свети Климент Охридски, Свети Наум Преславски и Охридски, значението, което беше дадено на 24 май като типично български национален празник, ролята на българските владетели през 9-10 век за развитието не само на българската държава, но и на културата в Източна Европа и в славянския свят", но подчерта, че е много далече от желаното и възможното.

Румен Радев: Евроинтеграцията на Северна Македония да е по критерии, заложени и от България(ВИДЕО)

Евроинтеграцията на Северна Македония е изостанала и трябва да се осъществи по ясни критерии, които защитават българския национален инт...

Въпреки тези общи позиции около личностите все още нямаме последната дума по съдържанието в учебниците, заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика