Ивайло Калфин: ЕК не ни дава допълнително пари, а ни дава да окажем помощ на банките

20085
Ивайло Калфин: ЕК не ни дава допълнително пари, а ни дава да окажем помощ на банките
Снимка: АБВ

Одобрената от Европейската комисия помощ за банковата система у нас не дава допълнителен ресурс, а позволява на държавата да използва национални средства за подпомагане на българските банки. Това заяви пред Агенция Фокус Ивайло Калфин, член на "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ), бивш евродепутат и член на бюджетната комисия в Европейския парламент по повод одобрената от ЕК помощ от 3.3 млрд. лева за банките в България.

Още вчера Actualno.com посочи, че това е държавна, а не европейска помощ, но трябва да има одобрение от Брюксел, за да не попада помощта под ударите на антимонополното законодателство.

3,3 млрд. лв. подкрепа за българските банки одобри ЕК

Европейската комисия одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лева. Механизмът ще предост...

„Трябва да уточним, че това не са нови средства. Европейската комисия не ни отпусна допълнителна помощ, а позволи на държавата да налее тези финанси в банките, без това да се счита за държавна подкрепа и нарушаване на конкуренцията", обясни бившият евродепутат. От думите му стана ясно, че парите трябва да се генерират в България или да се използват свободни средства от бюджета или заем, както вчера се случи – търговските банки в страната предоставиха допълнителна ликвидност и на практика дадоха заем на държавата.

Калфин коментира, че дестабилизацията на банковата система у нас е започнала в резултат на политическата криза в страната. Според него обаче институциите също са участвали в насаждането на паника у гражданите и разклащането на банковия сектор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика