Ивайло Мирчев: Радев се качва на шейната за Шенген, осигурена от кабинета

1595
Ивайло Мирчев: Радев се качва на шейната за Шенген, осигурена от кабинета
Снимка: БГНЕС

Румен Радев е президент от 2016 г. и не си спомням служебните му правителства какво са правили за влизането ни в Шенген, а сме технически готови за това още от 2011 г. Президентът Радев сега се качва на тази шейна, че едва ли не той бил договорил членството ни, а това не е истина. Цялата работа беше свършена от кабинета “Денков-Габриел” и от лидерите на мнозинството в Народното събрание.” Това заяви депутатът от “Продължаваме Промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) Ивайло Мирчев пред “Нова нюз”. 

Рюте не гледа към НАТО

Мирчев уточни, че проблем за Шенген през годините е била корупцията на граничния пункт “Капитан Андреево” и проблемите с върховенството на закона, за които настояваше Нидерландия, но сега тези проблеми са вече решени. Той отхвърли интерпретациите, че дългогодишният нидерландски премиер Марк Рюте иска да стане генерален секретар на НАТО и затова вече оттегля упреците си към България, за да получи подкрепа от нея за новия пост. “Не мисля, че толкова важни въпроси могат да зависят от това дали Рюте гледа към НАТО. Вярвам, че разговорите ще приключат положително и с Австрия за часове или дни”, каза Мирчев.

Още: Ивайло Мирчев: Под натовския камуфлаж на президента виждаме руската му рубашка

Радев брани интересите на Путин

Депутатът отхвърли и интерпретациите, че президентът Радев е реагирал остро срещу въвеждането на допълнителна такса за преноса на руски газ през България заради очакваната негативна реакция на унгарския премиер Виктор Орбан. “При управлението на служебните правителства на Радев се изпълняваха исканията на Путин. Президентът тогава реагира не защото Орбан ще посегне на нашите интереси, а заради интересите на Путин. Защо президентът е против България да получи 2-3 млрд. лева допълнително от таксата, а подписа с “Боташ” договор, който ни задължава с 2,3 млрд. долара?”, попита Мирчев и добави, че България не се отказва от таксата, а я отлага за едно общоевропейско решение. 

Неизгодният договор с “Боташ“

Мирчев напомни, че при договора с турската “Боташ” България предоставя цялата си газопреносна система за цели 13 години, без значение дали ще я ползва през цялото това време и без да има достъп до турската газопреносна система. “Да го бяха направили този договор поне за срок 1-2 години, защото след 13 г. може никой да не използва газ. А ние трябва да плащаме такси, независимо дали ползваме доставки. Това е далавера, а не защита на националния интерес”, категоричен е Мирчев, но е скептичен, че можем да прекратим договора, без да загубим $2,3 млрд.

Още: Делян Пеевски не се е променил и не е станал едно добро момченце

Безредиците в парламента

Депутатът обясни и каква според него е била целта на депутатите от “Възраждане” и ИТН, които в понеделник предизвикаха безредици в парламента, опитвайки се да провалят заседанието, изтръгвайки кабелите на тонколоните. “Възраждане” направи това по сигнал от президента. “Възраждане” и ИТН бяха в странен синхрон, а БСП все пак е системна партия и не могат да си позволят да се държат като диванета. Целта беше да се предизвикат сблъсъци, депутати да получат наказания и да няма 160 гласа за конституцията”, каза Мирчев. И добави, че групата на ПП-ДБ е очаквала подобно поведение и е било взето решение да не се поддават на провокации, въпреки че някои колеги в групата са много емоционални, но в залата и те са проявили зрялост. “Ако се стигне до бой, няма да има проблем нито с кабелите, нито с протичането на заседанието, само че не сме в парламента за това”, каза той.

Дефицитът за тази година

Мирчев заяви, че бюджетът за настоящата година ще приключи с дефицит между 2,4 и 2,8%, далеч под Маастрихтския критерий от 3 на сто. Според него думите на служебния финансов министър в началото на годината Росица Велкова за дефицит от 8%, която иначе е безспорен професионалист, са ѝ продиктувани от президента. 

Още: Промените в Конституцията или нови избори: Говори Ивайло Мирчев

През 2024 г. ще имаме най-социалния бюджет, с много буфери и капиталова програма от 10 млрд. лв. “Асен Василев свърши черната работа, въпросът е към юни месец да изпълним критериите за инфлация, за да можем да влезем в еврозоната догодина”, каза депутатът. 

Колаборацията с ДПС

Членът на ръководството на “Да, България” отхвърли упреците за колаборация с ДПС заради промените в конституцията. “Конституцията е кауза на Христо Иванов от 15 години и на наша от 8 години. Още тогава казахме, че ще разговаряме с всички, защото сега имаме 63 депутати, а ни трябваха поне 160. С ГЕРБ подкрепяме едно правителство, подкрепя го и ДПС. Въпросът е дали правим добро за страната. Не сме се прегърнали с Пеевски, направихме 5 парламентарни избори с изгубено за страната време и с пропилени пари колкото за една магистрала”, каза Мирчев. И напомни, че това мнозинство е направило много за енергийната независимост на страната. “Никой не може да ни рекетира вече за ядреното гориво, за газа, за петрола, за военната техника. Тези политически сили са гласували в интерес на България, а не на Путинова Русия”, заключи той.

Още: Ивайло Мирчев: Нямаме зависимост от Борисов и Пеевски, готови сме за нови избори

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика