Иван Гешев: Променят Конституцията с клишето "реформа", за да крадат от народа

2182
Иван Гешев: Променят Конституцията с клишето "реформа", за да крадат от народа
Снимка: БГНЕС

Освободеният предсрочно от Висшия съдебен съвет (ВСС) бивш главен прокурор Иван Гешев направи поредна заявка, че ще влезе активно в политиката. С публикация във Facebook той атакува Народното събрание - най-висшия орган в парламентарната република, че именно заради него има проблеми в българското правосъдие, а не заради прокуратурата или съда.

"През последния месец хората, които подеха атаката срещу мен, за пореден път подкопаха основите на българската държавност. Поради липсата на правни аргументи те многократно нарушиха законите и Конституцията на страната. Създадоха правен хаос и прецеденти, които ще имат дългосрочни последици за България. По ирония на съдбата, днес точно тези хора говорят за върховенство на закона и промяна на Конституцията", написа Гешев.

Гешев се отказа през Facebook от охраната си, не искал да товари държавата

Бившият главен прокурор Иван Гешев с пост във Facebook, че днес е решил да се откаже от охраната си от НСО.  По-рано днес в социа...

"Като магистрат с тридесетгодишен опит, аз не разбирам правото така. Не смятам, че законът трябва да бъде врата в полето, която силните на деня заобикалят, а останалите са длъжни да минават през нея. Това не е върховенство на закона, а диктат на властимащите върху народа. Като прокурор, винаги съм се противопоставял на това неравенство. Няма да променя мнението си и сега", допълни той.

"С годините обаче осъзнах и нещо друго. Нещо, което никой не казва на глас. Проблемите на българското правосъдие не се намират в съдебната система. Всички те произлизат от Народното събрание. В продължение на десетилетия парламентът приема некачествени, а понякога и откровено лобистки закони. Законодателството е нетрайно, а често и противоречиво. Няма как да не спомена и за политическата квота във Висшия съдебен съвет, благодарение на която политиците кадруват и прокарват влиянието си", смята Гешев, който беше отстранен от ВСС за уронване на престижа на съдебната власт чрез думите за "измитане" на "политическия боклук".

"Сега искат да променят Конституцията отново с клишето “реформа” само за да овладеят прокуратурата и съда и да могат да крадат от народа безнаказано", твърди Гешев.

"Днес заявявам пред Вас, че прокуратурата вече е затворена страница за мен. Не виждам път назад и искам да бъде ясно, че това не беше мой избор - просто така се стекоха обстоятелствата. Аз обаче си оставам магистрат по душа, защото това е призвание, което не върви с поста, то се носи в сърцето. Обещавам Ви, че и занапред ще продължа да се боря за правосъдие. Ще го правя по друг начин и с други средства. А на стотиците си приятели от съдебната система искам да кажа: Кураж, не сте сами!", завърши бившият обвинител номер едно.

Гешев с най-високо недоверие, а сривът на Радев продължава (ГРАФИКИ)

Новият играч в политиката и бивш главен прокурор Иван Гешев е с най-ниското одобрение и най-високото неодобрение сред всички популярни ...

Припомняме, че на 19 юни Гешев обяви, че влиза в политиката, а в началото на юли обяви създаване на гражданско движение за "български традиционни ценности". Разкри също така, че в бъдеще то ще се превърне в политически проект.

ОЩЕ: Гешев регистрира "Справедливост за България". Каза какво ще прави

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика