Иван Шишков: Оградата по турската граница е изградена като временно съоръжение

5143
Иван Шишков: Оградата по турската граница е изградена като временно съоръжение
Снимка: БГНЕС

Оградата на границата с Турция е одобрена като временно възпрепятстващо съоръжение. Административно е одобрена като съоръжение, за което в закона изрично е написано, че не се издава разрешение за строеж и респективно - няма разрешение за ползване. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Поводът за изказванията му е убийството на граничния полицай край Елхово - Петър Бъчваров, заради което в Турция бяха задържани двама турски граждани.

Иван Шишков: Тунелът под "Петрохан" е изключително забавен

Тунелът под „Петрохан“ е в съвсем начална фаза. Той е изключително забавен. Това каза в предаването „Лице в лице&ldqu...

„Държавата е правила така, че да се строи с много по-малък контрол - и оградата не прави изключение. Така са го измислили политиците. За съжаление, случаят е идентичен с темата за строежите, които политиците от същия период, се опитваха да правят и да ги наричат по друг начин, но които не изпълняват цялата същност на закона“, заяви Шишков.

Той припомни и хронологията, довела до това съоръжението да не се смята за строеж. Народното събрание през февруари 2015 година е изменило закона за МВР и е променило текст, според който границата може да бъде пазена с временни съоръжения, за които не се изисква издаване на разрешение на строеж по Закона за устройство на територията. През месец март с решение на Министерския съвет е дадена зелена светлина за изграждането на това съоръжение, което не е строеж. Оградата е направена без одобряване на проекти. Такива е имало, но са следени единствено и само от областните администрации, които нямат капацитет да се занимават със строителството.

"Разрешение за строеж не е издавано нито от МРРБ, нито от Министерството на отбраната. Обектът не е следен от тези ведомства. В един момент обаче на областните управители е било прехвърлено да се занимават с цялото съоръжение", каза Шишков.

„Каквото си поръчаме, това получаваме. Може би ще се окаже, че сме си поръчали нещо повече. Оттук-нататък ще трябва да стане ясно какво е било заданието и дали е изпълнен проектът“, каза още регионалният министър. Той допълни, че изграждането на обекта безспорно е било необходимо, но постави въпрос защо вместо институциите, които е трябвало да го наблюдават и да го одобрят – МО, МВР или МРРБ, е прехвърлен като отговорност на областните управители. Арх. Шишков даде пример с междусистемната газова връзка Гърция – България. „Ако областните управители се занимаваха с нея, нямаше да имат капацитет да я въведат в експлоатация. За да имаме качествено строителство, държавата трябва да функционира правилно и всеки да си изпълнява ролята, иначе се случва, това, за което говорим", смята той.

Донев не смята, че служебният кабинет е отговорен за убийството на граничния полицай

Премиерът Гълъб Донев отправи остра критика срещу хората, обвиняващи служебното правителство за смъртта на граничния полицай, който заг...

На въпрос дали МРРБ ще предприеме действия спрямо оградата, регионалният министър обясни, че е невъзможно, тъй като тя не е строеж и това е определено по смисъла на нормативните уредби, създадени навремето. Професионално МРРБ може да окаже помощ, ако бъде поискана такава. "След като стане трагедията, някой започва да говори как проектът е бил един, но не е изпълнен заради форсмажорни обстоятелства. Нищо не е пречело оградата да бъде построена по етапи, както беше и с интерконектора. Всичко е въпрос на задълбочена политика", каза Шишков. „Със сигурност тя е свършила функцията си, но не и това, което трябваше в първоначалния замисъл".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com