Избират през юли наследника на Цветанов като зам.-шеф на ГЕРБ

3380
Избират през юли наследника на Цветанов като зам.-шеф на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

След като 12 години и половина бе на крачка зад лидера Бойко Борисов в ГЕРБ, Цветан Цветанов подаде оставка от всички ръководни постове във формацията. И остана редови член на партията.

"Обмислях това решение достатъчно дълго, но го правя днес, защото за мен ГЕРБ е на всички членове и симпатизанти. За мен беше важно да запазя хладнокръвие и мълчание по време на кампанията", написа във Facebook Цветанов, след като първо пресцентърът на ГЕРБ съобщи новината малко след 11.00 ч., пише в. "24 часа".

Борисов: Няма да остане ненаказан човек за апартаментите и къщите за гости

Единственият изход от ситуацията с апартаментите и къщите за гости е справедливост - подаването на оставки от всички държавни постове е...

Според запознати Цветан Цветанов и Бойко Борисов са имали две срещи на четири очи тази седмица. Какво са си казали, нито един от двамата не коментира. Инициативата е била на Цветанов. Пред Нова телевизия той обясни, че предложил два варианта: да продължи да работи всеотдайно за общинските избори, а другият - да подаде оставка от всички постове. Борисов дал трети вариант, който Цветанов не приел. Какъв е той, не става ясно.

Самият премиер не коментира новината. Но тя очевидно направи излишна пресконференцията, която бе обещал, че ще даде "в четвъртък - петък", и която не даде непосредствено след победата на евроизборите.

Заради отзвука, последвал новината, че Цветанов се е нанесъл в нов, по-голям апартамент със собствен асансьор, на 27 март той напусна парламента. Тогава запази позицията си на зам.-председател и шеф на националния предизборен щаб на ГЕРБ. С днешна дата той има само едно жилище – това, от което започна скандалът с "Апатаментгейт".

При учредяването на партията на 3 декември 2006 г. Цветанов дори формално я оглави, защото по закон кметовете нямат право да са председатели на политически формации. На 13 януари 2010 г., когато вече бе премиер, Борисов стана председател на ГЕРБ, а Цветанов - един от тримата му заместници, и то негласно първи по ранг.

Национална конференция на ГЕРБ в началото на юли ще избере нов зам.-председател на мястото му, твърдят запознати. Уставът фиксира броя на зам.-председателите на трима. Толкова щели да бъдат и занапред. Останалите двама - кметовете на София и на Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, остават зам.-председатели на ГЕРБ и няма да минават през нов вот през юли, категорични са източниците на "24 часа".

Райчев: Борисов си взе партията от Цветанов, но сме в края на една политическа епоха

Още през май ще знаем дали правителството има шанс да изкара мандата си, като при всяко положение се намираме в края на една политическ...

Последният избор на лидер и заместници се състоя на национална конференция на 20 януари тази година. От тогава тече 4-годишен мандат на Борисов, Фандъкова и Николов. Ето защо на конференцията през юли ще се гласува единствено за трети заместник. Логично най-многото залози сочат към вицепремиера Томислав Дончев, който е сред седмината в Изпълнителната комисия извън Борисов и заместниците му.

Ако следва линията да издига максимално в партията знакови кметове, лидерът може да се спре и на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Или на шефката на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова - така пък ще се запази схемата, по която Цветанов съвместяваше втория пост в ГЕРБ и първия партиен в Народното събрание.

Останалите в Изпълнителната комисия са шефката на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, заместникът ѝ Красимир Велчев, депутатите Менда Стоянова, която е начело на бюджетната, и Пламен Нунев, който след Цветанов оглави вътрешната комисия на парламента. Другият човек в комисията - новият ни посланик в Израел Румяна Бъчварова, е сред най-приближените до Борисов, но именно предстоящото ѝ заминаване за Тел Авив почти изключва вероятността тя да стане зам.-председател.

Съществувал и вариантът нов човек да влезе с летящ старт и в "политбюрото" на ГЕРБ, и на зам.-председателската позиция. В такъв случай с най-голям шанс е министърът на финансите Владислав Горанов. На последните форуми на партията, включително на представянето на листата за евровота и на закриването на кампанията в зала "Арена Армеец" в присъствието на кандидата за председател на Европейската комисия Манфред Вебер, той е единият от двамата, които се изказаха преди зам.-председателите. Другият е Дончев.

Кой ще наследи Цветанов като председател на националния предизборен щаб на партията, ще стане ясно непосредствено преди местните избори - чак през септември, твърдят източниците на вестника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика