Изборният кодекс ограничава все повече гражданското влияние върху изборния процес

15665
Изборният кодекс ограничава все повече гражданското влияние върху изборния процес
Снимка: БГНЕС

Почти напълно ще бъдат ограничени възможностите на гражданското общество да влияе пряко на изборния процес, пише вестник „Сега”, визирайки вчерашното гласуване на второ четене във Временната комисия за Изборния кодекс.

В текстовете реално е блокирана възможността да се гласува задължително, да се гласува по електронен път и да има мажоритатен избор. Последното предложение беше на ГЕРБ.

Депутатите отхвърлиха задължително гласуване в новия Изборен кодекс

Депутатите отхвърлиха предложението за задължително гласуване. Това те направиха в НС по време на заседание на Временната комисия за ...

Според Мая Манолова БСП е против електронното гласуване, защото този вот не гарантирал тайната на избора. Манолова счита, че софтуерни атаки могат да саботират гласуването. Опцията „задължително гласуване” пък беше оборена с аргумента, че е нарушение на конституцията – гласуването е право, а не задължение, изтъкна Манолова, след като вече няколко дни пробутваше този аргумент по медиите.

ДПС пък "изненада" с искане за преференциалното гласуване за депутати, което напълно го обезсмисля. Според първия вариант на предложението, когато броят на бюлетините без отбелязани предпочитания е по-голям от броя на валидните предпочитания, се запазва подредбата в листата. Вторият вариант гласи, че когато броят на бюлетините без отбелязани предпочитания е по-голям от броя на валидните предпочитания за съответните кандидати, те се считат за предпочитания за първия кандидат в листата. На практика това означава, че ако за една партия са пуснати 100 бюлетини и в само 30 от тях са отбелязани преференции, подредбата на листата се запазва. Че ДПС няма да допусне преподреждане на листите се разбра още по време на първото гласуване на кодекса в пленарната зала. "Не може 90% от гласоподавателите да са съгласни с партийната подредба и 10% да са несъгласни и аз да мина от последно на първо място", обяви тогава депутатът Мустафа Карадайъ. Любопитна подробност е, че ДПС подкрепи искането на БСП районните кметове да се избират именно с аргумента, че защитава идеята за мажоритарен вот.

Освен това в Изборния кодекс е записано, че прагът за разместване на кандидатите е 7%. Според експерти праг над 5% на практика обезсмисля преференцията. Комисията на Мая Манолова отказа да се съобрази с предложението на обществения съвет към органа, прието с 2/3 от гласовете, всеки избирател да бъде длъжен да отбележи предпочитан от него претендент в партийната листа. При т.нар. задължителни преференции няма праг за разместване на листата, което означава, че те ще се пренаредят според броя на предпочитанията, събрани от всеки участник в листата. Още тогава обаче депутати коментираха, че задължителната преференция едва ли ще стане факт. Този тип преференция не се подкрепя от нито една от парламентарните партии. Зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева вече коментира, че задължителна преференция с нулев праг ще удължи много процеса на броенето на бюлетините и отчитането на резултатите.

По отношение на уседналостта ДПС иска да отпаднат всякакви условия за уседналост, а "Атака" иска забрана на хора с двойно гражданство да гласуват или кандидатстват за изборна длъжност. В крайна сметка чл. 3 от проекта за Изборен кодекс, който се отнася до принципите, по които се провеждат изборите, и описва кои граждани имат право да избират и да бъдат избирани, не беше приет.

ГЕРБ ще внесе две групи предложения за промяна на Изборния кодекс

ГЕРБ има две групи предложения за промени в Изборния кодекс. Първата група са предложения, които са отхвърлени на първо гласуване. А вт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика