Издръжката на Агенция за приватизация надвишава приходите й

2483
Издръжката на Агенция за приватизация надвишава приходите й
Снимка: iStock/Guliver

Агенцията за приватизация продължава да отчита толкова скромни приходи от продажби, че вече са по-малки от разходите за издръжката й. През миналата 2017 г. тя е получила от продажби 2.5 млн. лв.,  става ясно от отчета на агенцията, цитирани от в. Сега.

Разходите й са били 3.3 млн. лв. От последващ контрол за същия период е получила 2.7 млн. лв. През 2017 г. са извършени общо шест приватизационни продажби, сред които обособени части от "Български пощи" и от "Сортови семена - Елит". Продаден е бил и миноритарен пакет акции на "Оранжерии Гимел", като сделката е минала през фондовата борса. Договорените плащания са в размер на почти 2.5 млн. лв., пише в отчета. През миналата година е започнала и процедурата по продажба на части от БДЖ "Товарни превози", както и на части от Националната електрическа компания. Впоследствие обаче по искане на жп дружеството част от търговете са били прекратени. За продажба са били предложени и 33 обекта частна държавна собственост, но интересът към тях е бил повече от скромен.

Министър Нанков: Губим около 1.5 млн. лв. приходи на ден заради забавянето на ТОЛ системата

Губим около 1,5 млн. лв. приходи на ден заради забавянето на ТОЛ системата. Това каза регионалният министър Николай Нанков във връзка с...

Една от причините за това били промените в Закона за приватизация, които забавили темпа на продажбите. През лятото на миналата година парламентът прие текстове, според които обособени части от държавни предприятия биха могли да се продават само след одобрението на депутатите. Това стана под давление на премиера Бойко Борисов и на част от министрите начело с икономическия Емил Караниколов, който няколко години преди това бе шеф на Агенцията за приватизация. Той защити закона, като изтъкна, че почти нищо не е останало за приватизиране, и цитира анализ на ресорната агенция, според който над 98% от предприятията вече са раздържавени. Не се броели само важните, които са част от т.нар. "забранителен списък" - "ВМЗ Сопот", "Кинтекс", "Ел Би Булгарикум", БДЖ и др.

"Няма да продаваме, оттук нататък ще развиваме дружествата, включително и тези в Министерството на икономиката и други ведомства, като например Военнопромишления комплекс", обясни Караниколов през 2017 г. Сега - година по-късно, при почти пълната липса на продажби, агенцията за приватизация се занимава основно с последващия контрол. Затова, според експерти, е логично и нормално агенцията да бъде разформирована и "понижена" в дирекция към Министерството на икономиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика