Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Излизането от демографската криза да стане национална цел, настояват от партия МИР

13 май 2022, 12:57 часа • 2360 прочитания

Излизането от демографската криза да е новата национална цел на България - това предложи председателят на партия МИР Симеон Славчев, откривайки кръгла маса, на тема "Демографията - ключ към бъдещето на България".

Спрямо 2011 г. населението на страната е намаляло с 844 хиляди души, посочи той и коментира, че тези данни говорят за демографска катастрофа. 

Той е категоричен, че трябва да се предприемат незабавни мерки, за да спре изчезването на българската нация и че справянето с демографската криза трябва да стане приоритет.

"Пропастта между управляващите и българите става все по-голяма", алармира Славчев и представи разработен от партията модел за излизане на България от демографската криза.  От партията предлагат въвеждане на социалното пазарно стопанство, принципите на свободата и на справедливостта, на социалното изравняване и нравствената отговорност на всеки.

Създаване на Министерство на семейството и борба с демографската криза, предлагат още от партията.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански посочи обедняването като най-належащ за справяне проблем. "За да има демографски растеж, е необходимо първо да спрем обедняването", каза той. 

По негово мнение, трябва да имаме ясни дефиниции за уязвимите групи, те да бъдат категоризирани, както в много европейски страни и мерките да бъдат насочени първо към уязвимите, а след това за всички останали.

"Изключително важно е да се обединим около начини, по които можем да спрем обедняването в България, начините, по които можем да постигнем много по-голям напредък в доходите и покупателната способност", подчерта депутатът от ИТН.  Според него за да може успоредно със спирането на обедняването, да бъде постигнат демографски растеж, трябва да се обърне повече внимание и на обучението в отделните рискови групи и на това как да защитават правата си.

Във форума, който се състоя в столичния Гранд хотел Милениум, участваха експерти, представители на МСТП, НСИ, синдикалисти, политолози и социолози. Сред гостите на кръглата маса бе и евродепутатът Иво Христов. 

Председателят на НСИ Сергей Цветарски алармира, че населението на страната става все по-необразовано.

 

Според него големият проблем на България е не толкова в намалелия брой на населението, колкото в това, че се влошава структурата му. "Преди прехода към демокрация имахме завидно ниско ниво на неграмотни хора, сега е ужасяващ делът на неграмотните хора в България", посочи той. По думите му, самото образование произвежда полуграмотни и функционално неграмотни хора. "Какво да говорим после, когато те се включат в трудовия процес", добави с тревога статистикът.

Шефът на НСИ обърна внимание, че всяка една демографска политика до момента се е провалила и обясни защо: "Демографска политика няма, по-скоро можем да говорим за демографски ефект от съвкупното действие на всички останали секторни политики".

Пронаталистичните действия, според него, са несъстоятелни. "Тези политики са насочени към раждането на дете, а какво става след раждането? Политиката трябва да е насочена към грижата за вече роденото дете", заяви Цветарски.

Демографската политика би трябвало да е фокусирана върху синхронизирането на ефектите от останалите секторни политики и за съжаление те отсъстват или действат несинхронизирано, а резултатът е това, което виждаме в демографията, коментира той.

Цветарски посочи още, че раждаемостта на българките е по-висока от средната за ЕС, но имаме проблем - жените във фертилна възраст намаляват, заради миграцията и подчерта, че миграцията е заради икономическа, социална, битова и всякаква друга несигурност в България. "Всичко това е резултат от секторните политики, които не работят или когато работят не работят в синхрон", заключи председателят на НСИ.

Той апелира към политиците и държавниците да направят така, че хората да имат възможност да реализират желания от тях брой деца и още по-важното - да могат да ги отгледат като пълноценни граждани на държавата.

 

 

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес