Извънредното положение служи за заобикаляне на законови процедури алармира Антикорупционният фонд

3476
Извънредното положение служи за заобикаляне на законови процедури алармира Антикорупционният фонд
Снимка: iStock

Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) подаде сигнал към Агенцията за държавна финансова инспекция с искане за цялостна проверка на възлагането и изпълнението на обществена поръчка за застраховане на Община Силистра.

Поръчката с прогнозна стойност 55 882,35 лв. е с предмет застраховане на общинските моторни превозни средства и недвижими имоти и е открита на 18 март 2020 г. от кмета на Силистра. Мотивирайки се с извънредното положение, Община Силистра не организира състезателна процедура, нито кани няколко застрахователни компании да подадат оферта, а чрез пряко договаряне възлага поръчката на досегашния изпълнител ЗАД „АСЕТ ИНШУРАНС“ за срок от още 12 месеца.

Най-младият български "Остап Бендер" стана публичен възложител

Провален като „шеф на ЮНЕСКО“ най-младият Остап Бендер в България – Венцислав Манчовски обяви супер странна обществен...

Заобикалянето на конкурса обаче е несъмнено нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), което не може да се оправдае с въведеното в страната извънредното положение, настоява Антикорупционният фонд (АКФ).

„Описаният случай в Силистра илюстрира обезпокоителна тенденция извънредното положение да служи като основание за заобикаляне на законови процедури, които, при нормални обстоятелства, са задължителни и служат за защита на публичния интерес, осигуряване на максимално широка конкуренция и оптимално разходване на публични средства,“ коментира Бойко Станкушев, директор на АКФ.

„Прегледахме документацията по поръчката след сигнал на журналиста Димитър Пецов в групата „Граждански контрол Силистра“ в социалните медии. Призоваваме всички будни граждани да продължават да защитават законността и да следят решенията на институциите на местно и национално ниво,“ каза още Станкушев.

В мотивите за решението си община Силистра изтъква, че извънредното положение от 13 март 2020 г. не позволява да се спазят предвидените по закон срокове за открита или друга състезателна процедура. Тъй като подновяването на застрахователните полици на автомобилите и имотите на общината е „неотложно“, се пристъпва към пряко договаряне за още дванадесет месеца с досегашния изпълнител на застрахователните услуги, ЗАД „АСЕТ ИНШУРАНС“, който единствен предоставя тези услуги на Общината през последните 3 години.

Бонев обвини Фандъкова в лицемерие заради обществена поръчка за коли

Независимият общински съветник Борис Бонев изпрати официална позиция до кмета на София Йорданка Фандъкова, в която настоява поръчката з...

Разследването на АКФ показва обаче, че Община Силистра е била длъжна да обяви процедура за обществени поръчки още преди въвеждането на извънредното положение. Анализът на предходни обществени поръчки със същия предмет разкриват, че застрахователните полици на автомобилите и имотите на общината са изтичали на 29 март 2020 и, според ЗОП, процедурата за обществена поръчка е трябвало да бъде обявена най-късно през февруари 2020. Общината обаче обявява обществената поръчка на 18 март 2020, едва 11 дни преди изтичането на застрахователните полици, което, с или без извънредно положение, прави спазването на законовите срокове невъзможно. С други думи, спешността в случая се дължи на бездействието на възложителя, а не на непредвидени обстоятелства и поради това не може да оправдае изключения от разписаните в ЗОП процедури.

Напомняме, че приетото в отговор на извънредното положение законодателство по никакъв начин не суспендира законосъобразното провеждане на обществените поръчки (извън неприложимостта на ЗОП спрямо някои категории доставки на медицински и хигиенни изделия, изчерпателно посочени в чл. 13, ал. 1 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение). Във всички останали случаи ЗОП не е отменен и следва стриктно да се прилага от възложителите, които имат отговорността да харчат икономично, прозрачно и законосъобразно и без друго все по-оскъдните публични средства.

Считаме, че в случая са налице данни, че, чрез необоснованото приложение на чл. 79, ал. 1, т. 4 от ЗОП, кметът на Община Силистра е ограничил възможността на други дружества, предлагащи застрахователни услуги, да участват в процедурата и по този начин е нарушил принципа на свободната конкуренция (чл.2 от ЗОП) и е действал в разрез с целта на ЗОП за осигуряване на ефективност при разходването на публични средства (чл. 1 ал.1 т.1 от ЗОП).

Поради тези причини АКФ подаде сигнал към Агенцията за държавна финансова инспекция с молба за цялостна проверка на възлагането и изпълнението на обществената поръчка на Община Силистра от 18 март 2020г., както и на възлагането и изпълнението на поръчките за застраховане на общинско имущество в периода 2017 г. – 2020 г.

Скривалище след ремонт за 462 000 лв. ще си имат депутатите

Със скривалище при въздушна, химическа и всякаква друга атака ще разполагат депутатите в подземията на бившия Партиен дом, когато оконч...

В условията на извънредно положение АКФ ще следи с повишено внимание за законосъобразното провеждане на обществени поръчки в страната и разчита на сигналите на гражданите при забелязани нередности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика