Ян Бжежински: Америка не гледа на България през призмата на корупцията, а на общите интереси

8607
Ян Бжежински: Америка не гледа на България през призмата на корупцията, а на общите интереси
Снимка: iStock

"Америка не гледа на България през призмата на корупцията, а на общите интереси". Това заяви експертът по външна политика и отбрана Ян Бжежински, син на известния политолог, визионер и философ Збигнев Бжежински, пред "Панорама" по БНТ. Той бе в България за участие в инициативата "Три морета", обръщение към участниците в която отправи и президентът на САЩ Джо Байдън.

"В обръщението си президентът Байдън спомена корупцията. Знаете, че някои български лица бяха санкционирани по закона "Магнитски". Виждал съм как български войници участват в операции на НАТО, знам как бранят общите ни атлантически интереси", каза Бжежински. "България е поела ролята на лидер в района между Германия и Русия - домакин на срещата "Трите морета" беше президентът Радев", коментира Бжежински.

Вашингтон смекчава препоръките си за пътувания до България

САЩ смекчиха днес препоръките си относно пътувания до Германия, Австрия, България и няколко други европейски държави, съветвайки америк...

"България е част от разнообразието в Централна и Източна Европа", добави той. Според него страната ни не е безучастен наблюдател, след като фирма на наш сънародник разработва най-модерни технологии за всички съюзнически армии. "Голямата идея на "Три морета" е да се усъвършенства Европа - неразделена, цяла, свободна, просперираща и сигурна. Идеята не е антируска, даже е в полза на Русия", каза още експертът по сигурност и външна политика. Идеята според него е да има пътища за хора и стоки от Централна Европа до източните й граници. На Запад има трансгранични магистрали, газопроводи и инфраструктура, но в Централна и Източна Европа картинката е различна. Едно и също разстояние отнема между 2 и 4 пъти повече, отколкото на Запад. Това пречи на растежа. Инициативата цели да отстрани това, каза още гостът в "Панорама".

Според него администрацията на Байдън трябва да бъде поздравена за усилията да възобнови отношенията с Европа, защото това показва лидерство. Въпросът е дали са научили уроците от администрацията на Обама, който излъчвал сигнали, че САЩ не са готови да защитят съюзниците си. Путин уловил мига и взел Крит. "Трябва да си готов да водиш битка, за да я предотвратиш", категоричен е Бжежински.

В интервю с прочутия му баща преди години Бойко Василев му задал въпроса дали Америка не върви към залез. Сега попита сина същото. Ян Бжежински твърди, че САЩ е в благоприятно положение. Има мрежа от съюзници, с която никой противник не може да се сравнява. Икономическият обем на САЩ и съюзниците й е впечатляващ - 17-18 трилиона е БВП на САЩ, още 17-19 трилиона на ЕС, без да се броят страните от западната общност извън ЕС. Добавете Япония, Южна Корея. Поне 2-2,5 пъти от Китай. "Да не говорим за реваншизма на Путин - руската икономика е по-малко от 1,5 трилиона", каза още гостът. И добави, че ако САЩ не са уверени в реакциите си, е вероятно да има нова студена война и тя ще струва скъпо.

"Трябва да покажем сила в дипломатическите ни способности, ценностите, икономическата и военната мощ", смята експертът. Най-ценният урок, който е научил от баща си е да гледа напред и да се подготви за предстоящото. Любимата му негова книга е "Технотронната ера" от 1970 г., която предрича как еволюцията на комуникацията ще промени геополитиката. Нещо, на което днес сме свидетели. Збигнев Бжежински предсказа как комуникационните технологии ще фрагментират обществото и ще дестабилизират държавите в света. Но синът никога не забравя поуката му, че дори когато прилагаш политика на сила към противника, вратата за сътрудничество винаги трябва да бъде отворена.

Три морета - много силни заявления, но какво ще стане на практика?

Идеята е интеграция и диверсификация, не всяка държава да си гледа своите интереси. Това коментира Надежда Нейнски за инициативата &bdq...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика