Янаки Стоилов се извъртя и не посмя да поиска оставката на Станишев

41093
Янаки Стоилов се извъртя и не посмя да поиска оставката на Станишев
Снимка: БГНЕС

Сега сме в ситуация, в която трябва да се вземат решения, а в политиката има малко инструменти в такава ситуация. Това каза заместник-председателят на Изпълнителното бюро на БСП Янаки Стоилов.

Още вчера, 27 май, червеният депутат коментира, че е редно цялото ръководство на БСП в лицето на Изпълнителното бюро на партията трябва да премине през оценката на резултата за изборите. Това той каза и днес в сутрешния блок на Нова телевизия. Янаки Стоилов обаче даде назад, когато го попитаха дали Станишев трябва да си подаде оставката – след като червеният лидер не го направи в нощта на изборите и предвид предстоящите задачи пред правителството е по-редно Станишев да не се оттегля.

Радан Кънев защити избора на Кунева за лидер на евролистата на Реформаторите

Мисля, че нямаше изненада – това беше един от възможните сценарии за развитие. Ние винаги сме искали преференция, но задължителна...

Сега сме поставени пред две трудни задачи – как да продължи управлението на страната и как да се стабилизират позициите на БСП, подчерта Стоилов. Той веднага подчерта, че не вижда спешна необходимост веднага да има нови предсрочни парламентарни избори. По-спешният въпрос е да се актуализират задачите пред правителството, смята той.

Ние говорихме, че трябва да се възстанови икономиката, едно-две ключови предприятия да се възродят, но не стана. Затова има обективни обстоятелства, правителството направи някои неща, но за хората това не е достатъчно. А ние (бел. ред – БСП) не успяхме достатъчно категорично да защитим правителството, каза Стоилов.

Трябва да има анализ какво се свърши през тази една година на управление и ако трябва – да има промени в кабинета и то не само като състав, а като политики. Другата задача е БСП да се справи с вътрешните си проблеми. Явно е, че на тези избори много от избирателите на БСП не ни дадоха доверие като първи мандатоносител в управляващата коалиция, призна Стоилов. Трябваше да направим доста повече промени след управлението на ГЕРБ, защото имаше нужда и обещавахме кадрова промяна в държавната политика, а на много места не направихме нищо, добави той.

Оказа се, че мотивът ГЕРБ да не се връща на власт след четирите години управление явно не е достатъчно силен за мотивация на избирателите, каза Стоилов.

Арогантният Станишев не отговори в Брюксел дали ще подаде оставка като лидер на ПЕС

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев отказа с безумен мотив да отговори на въпрос на български журналист на пресконференцията си в Брюксел ка...

Случаят Бобов дол

На въпрос какво се случва в мините в Бобов дол, Стоилов призна, че не споделя „визията” да се дават хранителни продукти, за да се гласува. Точно това обаче се случи във веригата магазини на Христо Ковачки, за която миньорите имат ваучери за храна – ваучери, които важат само за тази верига. Пламен Орешарски е от този регион, питайте го него какво е направил – всеки политик на власт прави нещо за региона си, обясни Стоилов.

Хора като тези в Бобов дол трябва да бъдат убедени, че сме алтернатива в рамките на нашите действия в управлението, сигурен е червеният депутат. Янаки Стоилов обаче така и не отговори какво конкретно ще направи или направи БСП за хората в Бобов дол, които гласуваха за тях. По официални данни там 1700 души дават глас за червените, а 800 – за ГЕРБ.

Преференцията

Местан: Чакаме точните резултати, тогава ще говоря за оставка на кабинета

Изпълнихме целта си минимум – да запазим позициите си, а още мисля, че може да сме направили и по-качествен пробив.  Благод...

Янаки Стоилов обаче не пропусна да каже, че Момчил Неков трябва да се откаже от мястото си в Европейския парламент. Причината - имало по-популярни от него в листата, имало хора в тази листа, които с по-голямо основание можело да са евродепутати. Стоилов отрече, че с тези думи буквално казва, че избирателите на БСП "бъркат кръгче с квадратче, бъркат ляво и дясно в бюлетината". И добави, че БСП няма да иска преференцията да бъде премахната за следващи избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика