Яне Янев вади доказателства защо Точкова и Чочкова не стават за главен съдебен инспектор

42537
Яне Янев вади доказателства защо Точкова и Чочкова не стават за главен съдебен инспектор
Снимка: БГНЕС

В близките дни лидерът на РЗС Яне Янев ще проведе среща с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с кандидатурата на съдийките Вера Чочкова и Теодора Точкова за главен съдебен инспектор.

Според съобщение от РЗС Янев ще даде на Борисов документи, от които става ясно, че Точкова и Чочкова нямат нито професионални качества, нито морално право да бъдат избрани за главен съдебен инспектор. При номинацията на кандидати за главен съдебен инспектор РЗС убеди ПП ГЕРБ да не застават зад кандидатурата на прокурор Атанас Гебрев по същите съображения.

Най-вероятно в края на юни ще се избира нов главен съдебен инспектор

Съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова, които са двете официални кандидатури за нов главен съдебен инспектор, ще бъдат изслушани от пр...

Политическият съвет на РЗС счита, че този парламент не трябва да избира главен съдебен инспектор, защото е  напълно изчерпан и не се ползва с доверието на суверена.

Припомняме, че изборът на главен съдебен инспектор се превърна в истинска сага. Още в началото на 2013 година мандататът на досегашния инспектор Ана Караиванова изтече, но тя остана, защото нямаше кандидати. През октомври миналата година обаче Караиванова даде оставка. Като причина тя посочи твърденията, че пречи на съдебната реформа.

На дневен ред като кандидат излезе съдията от Върховния административен съд (ВАС) Веселина Тенева. Разследване на "Биволъ" обаче показа съмнителни имотни сделки както при нея, така и при съпруга ѝ и кандидатурата на Тенева отпадна, въпреки че Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не откри проблем. Сега на дневен ред са Вера Чочкова и Теодора Точкова. Чочкова е съдията, който оправда бившия кмет на София Стефан Софиянски по делото за злоупотреби с Централни хали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика