Йончева: Все още не сме внесли сигнал до ОЛАФ и прокуратурата

3437
Йончева: Все още не сме внесли сигнал до ОЛАФ и прокуратурата
Снимка: БГНЕС

"Не става дума за фрази, а за последователен разговор с колеги в кабинета. Водят се разговори с фирмата – съвсем ясно се казва "дайте да ви опростим тези пари". Аферата изглежда прекалено малко, но това е моделът Борисов. Това е схемата, по която функционира държавата". Това заяви депутатът от БСП Елена Йончева пред bTV за скандалния аудиозапис, изнесен от БСП в сряда, станал известен като аферата "Ало, Банов съм".

Тя отговори на обвиненията, че не е представила разследване за корупция, а просто запис: "Как запис? Ние предоставихме документи, които доказват всичко. Това е дононощна работа в екип. Нямаме съмнение, че това е запис, това са отделни фрази, където съвсем подробно се говори как да бъде измамена държавата. Това е варварство към държавата. Нямам съмнение за записа, той е афтентичен, но най-вече е такъв заради документите".

Гърция може да плаща стотици милиони евро заради китайски измамници

Службата за борба с измамите на ЕС (ОЛАФ) настоява гръцките митници да платят повече от 200 милиона евро заради неспособността си да пр...

Йончева отказа да коментира дали Ангел Ангелов е свидетелят, предоставил записа: "Направен е от човек, който е присъствал. Той е защитен свидетел. Той ще даде показания пред компетентните органи. Аз няма да издам нашия свидетел. Според правото няма значение кой е той или неговите морални качества, единствено важното е дали неговоте показания са истина".

 Тя изключи вероятността да става въпрос за разчистване на сметка, чиято маша се явява тя.

"Това, което говорят от ГЕРБ, Рашидов и Банов, че са започнали съдебен процес – става въпрос за съвършено друг период и не Министерство на културата е инициатор на процеса, а Агенцията за държавен и финаносов контрол. Това е периодът от януари 2016-та година, след като вече изтича договора с фирмата. Ние говорим за година по-рано. Нямаме съмнения, че става въпрос за истински разговор", обясни Йончева.

"На пръв поглед "Ало, Банов" изглежда като обикновен случай, но това е продължението на "Ало, Ваньо". За 7 години тази корупция изпълни цялата държава. Всичко е сделки. В България проблемът не е корупцията, а големият грабеж".

Елена и Боил (Едноактна хип-хоп драматизация)

Бележка: Авторът избра тази форма заради отново популярния похват в публичните политически сблъсъци да се използва старият изпитан...

Депутатът от БСП обясни, че все още няма внесен сигнал до прокуратурата: "В понеделник официално сигналът ще бъде внесен в ОЛАФ и специализираната прокуратура. Предоставих всички данни, които са ми известни в прокуратурата преди 2 дни. В понеделник внасяме в ОЛАФ и специализираната прокуратурата всички записи и данни", уточни тя.

"Ако Банов бъде заменен с друг човек, който също работи по тези схеми – няма да има смисъл. Ако къщата на вашия съсед е запалена, вие няма да кажете, че това е афера, а че е заплаха", коментира тя по повод евентуална оставка на министъра културата Боил Банов.

Не са водени разговори с мен да бъда водач на листата на БСП за евровота, съобщи Елена Йончева. „Смятам, че Сергей Станишев трябва да води листата, но това не зависи от мен. С него се чуваме по няколко пъти в годината и говорим предимно за децата”, допълни Йончева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика