Журналист: В Турция е задействана перфектна изборна машина

4555
Журналист: В Турция е задействана перфектна изборна машина
Снимка: БГНЕС

Журналистът Илхан Андай от сайта "24 Родопи" коментира по БНР трикратния ръст на гласовете на ДПС в Турция, благодарение на което партията печели изборите в чужбина.

Мой близък, който живее в Турция от 1989 г., разказа: Никога досега така не се е работило за изборите в България. Сега е било много масирано - с есемеси, създадени платформи за изборите в България, с активно участие на валийства, със задължение на бизнесмените да дадат почивка в понеделник на хората, които са гласували.

Мехмед Дикме: Делян Пеевски е национален капацитет, трябваше да е кандидат за президент

"Очаквах Делян Пеевски да е издигнат за кандидат за президент, защото той е национален капацитет. Делян сигурно е много хубав човек, не...

Задействали са оная перфектна изборна машина, която притежава управляващата партия в Турция, и то в комбина с всички опозиционни. За това говорихме за изборите през юли, когато лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ беше на кафе при Ердоган. Тогава го имаше това очакване, но Ердоган изчака и всичко се случи в последните 10 дни от кампанията.

Така че много добрият резултат на ДПС се дължи на тези близо 90 хиляди гласа, които идват от Турция. Лошата новина за ДПС е, че какво като има 35-36 мандата, тя върви в една опозиционна каруца с ГЕРБ. И единственото спасение за ДПС е или новите да се провалят мигновено, или ДПС час по-скоро да слезе от тази каруца. Иначе язък за задействането на тази перфектна изборна машина в Турция, която втори път едва ли ще бъде допусната от другите партии в България...

Първи резултати: "Продължаваме промяната" печели, ДПС е втора заради вота от чужбина

Според мен шансът на ДПС е още утре да спре войната, която води с Румен Радев, и да остави Бойко Борисов сам да се сгромоляса. И ДПС да го направи така, че пред обществото да се откаже от обявената подкрепа на втори тур за Анастас Герджиков. Името Мустафа носи много на такъв тип избори (президентски - бел. ред.), затова един от лозунгите в Турция беше "Гласът на турчина - за турчин". Не се знае кой е направил тази стратегия, но тя е много добра, печеливша е. Но файдата за етноса не е толкова, освен еуфорията, която е обзела изселническата общност, включително и тамошните политически формации. Турция се оказа най-големият и най-успешният избирателен район за ДПС.

Карадайъ: ДПС ще даде своята безусловна подкрепа за правителство на новите партии

Лидерът на ДПС и кандидат за президент от партията Мустафа Карадайъ заяви, че те ще дадат своята подкрепа безусловно, ако новите партии...

Избирателният списък в Кърджали е раздут и бумагите малко подвеждат. ДПС спечелиха, но цената на тези 35-36 депутати е никаква, докато вървят в един опозиционен пакет с ГЕРБ. Това командирско поведение на Борисов вреди на ДПС и те трябва да се освободят от този амбалаж. Ако отдръпването, което усещаме, се случва, то това е далновидната промяна в поведението на Доган и Карадайъ и можем да очакваме голяма политическа новина - да оставят Герджиков сам срещу Радев. Няма смисъл ДПС да се хаби и да настройва обществото срещу ръководството на партията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детската болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика