Кабинетът набързо поиска освобождаването на ген. Радев (ВИДЕО)

2697

Министерският съвет предложи на на президента Росен Плевнелиев да освободи от длъжност и от военна служба командира на ВВС генерал Румен Радев.

Очаква се държавният глава да не бави освобождаването на Радев и да издаде указ възможно най-бързо, тъй като решението вече е съгласувано с Министерството на отбраната.

Борисов за ген. Радев: Пожелавам му успех в политическото поприще

Надявам се да се държи като генерал, защото сме командвали доста учения заедно. Пожелавам му успех в политическото поприще. Това заяви...

„Нека докато са тук медиите да минем точка 11 първо, защото чух упреци. А ние да правим извънредно заседание на МС за такава точка не виждам абсолютно никакъв смисъл”, заяви премиерът Бойко Борисов по време на заседанието.

„Направи Ненчев всичко възможно още днес, щом мине, вече е минало - да отиде при президента – да стане максимално бързо“, заръча премиерът на военния министър.

Процедурата предвижда държавният глава да издаде указ за освобождаването на генерал, както повелява Конституцията. Срок за издаване на президентския указ не е предвиден, но от "Дондуков" 2 нямат намерение да се бавят.

С тази процедура не се изчерпва освобождаването на Радев от поста му. По закон министърът на отбраната има двуседмичен срок от момента на подаване на рапорта за напускане, за да издаде заповед за освобождаването му.

Освобождават генерал Румен Радев от служба

Министерският съвет ще освободи генерал-майор Румен Радев по време на утрешното си заседание. Това стана ясно от дневния ред на кабинет...

Радев подаде рапорт за напускане поради достигане на пенсионна възраст на 1 август. В мотивите към рапорта като причини той посочи и политиката на министерството спрямо ВВС и предстоящата охрана на въздушното ни пространство от самолети на Полша. Името на генерала се завъртя като бъдеща кандидатура на БСП за президент.

Вчера, 9 август, стана ясно, че се отлага насроченото за неделя (14 август) заседание на Националния съвет на левицата, на което партията трябваше да издигне кандидата си за президент. Причината е, че двама от номинираните и смятани за основни претенденти – подалият оставка Радев и омбудсманът Мая Манолова, към момента не отговарят на изискванията на закона.

"Ръководството на партията смята, че на всички номинирани трябва да се осигури равнопоставеност в състезанието и никой да не бъде изключван от него. Дава се възможност на двамата кандидати да отстранят пречките за явяването им", се казва в съобщение на социалистите.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът "Главчев" краде 100 млн. лв. от пенсиите: ПП-ДБ иска извънредно заседание на парламента

Бивш здравен министър обяви, че ще съди "Капитал"

Нанков: Откакто ГЕРБ не е на власт, пътищата не се поддържат

ГЕРБ-СДС откри кампанията си в София с тържествен водосвет и молитва (СНИМКИ)

Да им вярваме ли този път? Министър обещава да има машини за гласуване на 9 юни

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика