Кадиев и Минчев: Парадът в Москва не трябва да се политизира

16741
Кадиев и Минчев: Парадът в Москва не трябва да се политизира
Снимка: Getty Images/Guliver

На мен ми стана жал, че на парада в Москва нямаше българска рота. Дали сме 30 000 жертви в тази война. Да видя индийска, китайска, сръбска рота, но не и българска – обидно ми беше, не толкова, че нямаше български политик, заяви депутатът от БСП Георги Кадиев в сутрешния блок на Нова телевизия.

И белоруска рота нямаше, украинска също, грузинска. Така че аз не се чувствам ощетен като национално самочувствие от липсата на българска рота, трябва да гледаме българския интерес. Всички ние сме „за” да се отбелязва победата над фашизма, но не и да се легитимира руския империализъм срещу страни като Украйна, подчерта на свой ред политологът Огнян Минчев. Най-добрият начин да се отбележи победата над фашизма е да се подчертае по какъв начин се е променила Европа.

Неонацизмът надига глава, отбелязаха експерти по повод 9-и май

Международни експерти виждат подем на радикалния национализъм в Украйна и Балтика 70 години след победата над хитлеристка Германия. "И...

Жертвите не са почетени, включи се отново Кадиев. Той посочи, че „една 80-годишна жена” лично го помолила в България да има шествие следобед, за да гледа парада от Москва сутринта. Кадиев посочи като „част от тяхната традиция” демонстрацията на много и страшни оръжия на парада в Москва. Не мога да кажа дали има култ към оръжието в Русия, добави червеният депутат.

Повтарям – защо българската позиция трябва да бъде формирана и легитимирана през това как се чувстват руснаците? Има десетки хиляди загинали българи, къде е техният паметник, попита Минчев. Аз дадох пример с българка преди малко, за парада – партизанското ѝ име е Катюша. Дайте да наравим и паметник, за да не се забравя, отвърна Кадиев.

Нека българската позиция за съветската армия да бъде по-сдържана. Защото след влизането ѝ за няколко седмици беше избит политическият и икономически елит на България, продължи Минчев. Тук Кадиев опонира, че преди време Джордж Буш е бил в Москва. Когато той е там и ние сме там, когато американците ги няма и нас ни няма. Какво се правим, че ни няма, заяви червеният депутат.

Оставете тази псевдополитическа демагогия – Катюша, 88-годишни, 90-годишни, отговори Минчев. А вие видяхте ли, че Ирина Бокова беше там – какво правим, попита Кадиев. Това българското правителство ще реши като позиция, каза Минчев. Вие сте се възползвали от комунистическия режим максимално, били сте член на БКП, нападна Кадиев. На мен жена ми не продава ток, опонира Минчев и добави, че по онова време е нямало как човек да се реализира, без да го позволи БКП.

Путин останал доволен от празненствата за 9-и май

Президентът на Русия Владимир Путин е доволен от начина, по който е протекло празнуването на 70-годишнината от победата във Великата от...

И двамата обаче се съгласиха, че спорът е дали парадът сега прославя една нова диктатура или се почитат жертвите от Втората световна война. Продължавам да считам, че от това събитие не трябва да се прави политика, подчерта Кадиев. Той коментира и сблъсъците в събота (9 май) пред Президентството. С тези хора БСП не може да е в коалиция, категоричен е Кадиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика