Кадиев: Танов не ми е казвал за "мръсно бельо" на Йордан Цонев

24071
Кадиев: Танов не ми е казвал за "мръсно бельо" на Йордан Цонев
Снимка: БГНЕС

Йордан Цонев не се е опитвал да ми влияе по никакъв начин за назначение или разследване. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия червеният депутат Георги Кадиев като коментар на изявлението на Ваньо Танов за "правителствена подкрепа" по времето на Тройната коалиция в полза на сегашния шеф на Бюджетната комисия в парламента.

Кадиев призна, че е имало слух за натиск от високопоставен служител в правителството върху митниците, но той не бил чувал нищо. По онова време, 2005-2006 година, бяхме в една командировка в Англия с г-н Танов и с г-жа Мария Мургина (шефът на НАП) и имаше сериозно напрежение между двамата. Може би тогава Танов, като служител на ГДБОП, е прихванал някакъв разговор.

Танов предупредил да не се наказват приятели на Борисов

Внимавай кои хора предлагаш за наказание, да не попаднеш на някой, който е приятел на премиера, че тогава и двамата ще си ходим. Това...

По думите на Танов някой от тогавашното правителство се е обадил в НАП и е казал на ръководството да не се притеснява, защото "фирмата не е на Йордан Цонев, а на подставено лице". Става въпрос за връщане на данъци в размер на близо 2 млн. лева.

Кадиев каза, че е пратил докладна за оставка на Мария Мургина заради неправомерно връщане на данъци на плевенска фирма, но за нея няма данни да е свързана с Цонев. Ощетяването на държавата само там беше за почти 2,5 млн. лева, но си остана на ниво моя докладна, уточни червеният депутат.

„Зам.-шефът на митниците Румен Данев, който беше на поста по-малко от месец, е един от най-добрите в системата е, аз не съм видял нищо уличаващо”, каза още Кадиев.

Припомняме, че на 5 февруари Румен Данев напусна поста, който беше заел само преди няколко седмици. Това беше поредната рокада в ръководството на агенцията за последните месеци.

От финансовото министерство тогава обясниха, че Данев сам е поискал да бъде освободен, но не дадоха повече подробности за мотивите му. Премиерът Пламен Орешарски намекна, че разполага с неблагоприятна информация за Данев, но отново не даде подробности.

Думите на Орешарски Георги Кадиев определи като некоректни. Депутатът отбеляза, че въобще не е дадена възможност на Румен Данев да се защити.

„Убеден съм, че Данев не е напуснал по собствено желание, тази работа беше неговият живот. Сигурен съм, че е лоялен на системата”, коментира Кадиев.

Цонев опроверга твърденията на Вальо Танов, че на негови хора е опрощавано ДДС

След като по-рано днес бившият шеф на Агенция 'Митници" заяви, че на близки до депутата от ДПС Йордан Цонев им е опрощавано ДДС, наро...

На въпрос дали според него има корупция в митниците, той посочи, че от осем месеца има директор и само един заместник двама души не могат да свършат работата.

Кой махна Данев неформално –  на този въпрос Кадиев отвърна: „Това може да ви каже единствено министърът на финансите. Дори самият Румен Данев вероятно не знае”.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика