Калфин не може да гарантира, че няма "да се счупи стомната"

11810
Калфин не може да гарантира, че няма "да се счупи стомната"
Снимка: БГНЕС

В АБВ имаме много критики към коалиционните си партньори. Ние смятаме, че в това споразумение има механизъм, според който най-важните теми трябва да бъдат консултирани с нас.

Това заявява в интервю за в. "Труд" вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Калфин: Аз съм министър, но АБВ взема автономни решения

Аз съм министър, но групата на АБВ взима автономни решения. Това е заложено в коалиционното ни споразумение с ГЕРБ. Искам да отбележа, ...

За съжаление, точно по най-важните теми ГЕРБ не смята за необходимо да чуе мнението ни. Тук включвам и ратификацията на споразумението за 16-те милиарда, и решението за пенсионните фондове (с което бе дадена възможност на хората, родени след 1959 г. да прехвърлят парите си от частните фондове в НОИ - б.р.), което беше внесено през декември от депутати от ГЕРБ, включвам и премахването на данъчния кредит от минималната работна заплата, което противоречи на коалиционното споразумение.

Най-пресният случай е с предложението за министър на вътрешните работи. По голяма част от тези проблеми ние можем да намерим общ език, но не го търсим. Няма активни и адекватни консултации не само с АБВ, но и с другите участници в коалицията, добави Калфин. Консултациите, за които аз говоря са въпросите да се разглеждат в същността им. Да се обсъжда съдържанието им. Нямаше такива разговори по темите, които споменах, отбеляза Калфин.

Той допълни, че АБВ иска най-малкото да не бъдат изненадвани с подобни решения. "Очакваме да има дискусия преди внасянето на един законопроект. Аз предлагам по важните законопроекти министрите предварително да се срещнат с парламентарните групи, да изслушат въпросите, които имат депутатите. Може и някой добър съвет да чуят", заяви Калфин.

Оставката на министър Горанов беше поискана от председателя на партията Георги Първанов. Но ние нямаме формално решение за това. Горанов обаче действително изнерви доста от колегите ми с начина, по който внесе предложението за заема от 16 млрд. лв., каза Калфин.

Калфин: Готови сме да преговаряме за включване в "Турски поток"

Българското правителство не вижда алтернатива на доставките на руски газ за Европа. То е готово да проучи условията на доставките на га...

За решението на Борисов да предложи за вътрешен министър Румяна Бъчварова, мнението на Калфин е, че е трябвало да има консултации, преди да бъде предложена Бъчварова. "Надали някой ще се противопостави на тази кандидатура, но би било добре преди да я оповести, премиерът най-малкото да вдигне телефона на партийните лидери и да им каже – смятам да предложа еди-кой си. Това е проблемът. Иначе мисля, че г-жа Бъчварова би била добър министър на вътрешните работи, макар че винаги има риск, когато "граждански човек" поеме едно силово ведомство", уточни Калфин.

Той подчерта, че до местните избори може и да има сътресения в коалицията. "Ако някой продължи да изненадва партньорите си по подобен начин като в случая с гласуването на дълга, аз не мога да гарантирам, че това няма "да счупи стомната", заяви още Калфин.

За пенсионната реформа Калфин каза, че не е готов, защото миналата седмица са получили нови предложения от страна на работодателските организации. "По всички теми сме водили най-подробни дискусии с представителите на синдикатите, работодателите, заинтересованите организации. Сега трябва да започнем да сглобяваме конкретни пакети от различни елементи на пенсионната реформа и да търсим съгласие. Целта на промените в пенсионната система е пенсионните фондове да зависят много по-малко от бюджета. В момента субсидията е над 50%.

И, разбира се, в бъдеще да има по-високи пенсии. Мерките трябва да бъдат дългосрочни. Затова тук са включени теми, като възраст и стаж за пенсиониране, режим за категорийните работници, капиталови фондове и съвместяване със солидарната система. За мен основният ориентир ще бъде доколко мерките са ефективни, т.е. до 10-15 години пенсионната система и НОИ да бъдат независими от бюджета", заяви още Калфин

Калфин се надява скоро да оправим отношенията си с Русия

България смята за важно да се търсят различни възможности за взаимодействие между Русия и Европейския съюз, каза българският вицепремие...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика