Калфин: Парите по програмата за обучение и заетост се увеличават от 8 на 30 милиона

612
Калфин: Парите по програмата за обучение и заетост се увеличават от 8 на 30 милиона
Снимка: БГНЕС

Заради огромния интерес към оперативната програма „Обучение и заетост” парите за нея се увеличават, както и броят на безработните, които работодателите ще могат да наемат.

Това каза вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Калфин: Идеята за обща сметка за втора пенсия не беше съгласувана с министерството

Социалният министър Ивайло Калфин призова ръководствата на частните пенсионни фондове да предложат механизъм за изплащане на втората пе...

Той обясни, че първата стъпка е била субсидирана заетост за най-уязвимите групи – хора в предпенсионна възраст, с по-ниско образование, дългосрочно безработни и се е оказало, че интересът към нея е огромен и ресурсът, който е бил отделен – 8 милиона, не е стигнал доникъде.

За два дни, в които са били приемани поръчките, 3720 фирми са подали заявки за 120 милиона, което е 15 пъти повече от ресурса, заяви социалният министър в предаването "Лице в лице" по bTV.

Той допълни, че кандидатите внасят документите в Бюрата по труда и от там информацията се вкарва в единна система. Има 107 Бюра по труда с 300 компютъра, т.е. информацията е била вкарвана от 300 точки и при този огромен интерес не може да се гарантира, че фирмите са равнопоставени.

„Това, което направихме сега е, че спряхме тази операция, увеличихме на 30 милиона и разделихме по региони средствата. На фирмите няма да се искат допълнителни документи. Единственото, което от тях ще се иска, е да попълнят един формуляр, който ще бъде готов веднага след празниците от Агенцията по заетостта и след това средствата в рамките на този регионален ресурс ще се разпределят, както се разпределят националните средства – чрез Областните комисии по заетост по определени критерии, които са много сходни с тези, които бяха досега”.

ОЛАФ проверява скандалната схема на Калфин за безработни

Европейската служба за злоупотреби с еврофондовете - ОЛАФ, също ще провери скандалната схема за наемане на безработни на социалното мин...

Калфин призова всички фирми, които имат интерес към тази програма, и тези, които вече са кандидатствали, и новите, да погледнат за повече подробности в страницата.

Безработните, които могат да бъдат наемани се увеличават от 1200 на 4500 души, уточни министърът.

Те ще бъдат наети, ако са от уязвимите групи за една година подпомогната заетост. Ако работодателите поемат ангажимент за допълнително задържане на тези хора, ще бъдат класирани по-напред, обясни Калфин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика